Waarmee kunnen we je helpen?
U bent niet ingelogd op Helpburo om het artikel te kunnen lezen.

Om een kennisbank artikel te kunnen lezen op Helpburo, dient u altijd ingelogd te zijn. U kan via de linkerkant inloggen. Wanneer u geen account heeft op Helpburo, dan klikt u bovenaan op het "Registreren"-icoon. In uitzonderlijke gevallen kan het kennisbank artikel verwijderd of verplaatst zijn.

Alle Kennisbank artikelen zijn afgeschermd en derhalve niet direct oproep zonder ingelogd te zijn. Eénmaal ingelogd, dan kan u niet alleen alle Kennisbank artikelen raadplegen, maar ook een support ticket aanmaken indien dit noodzakelijk is.

Laatste updates
[afgerond] Belangrijke kernel updates inzake hardware nodes
Geplaatst door Michel [Support] aan 13-02-2024 18:26

De komende dagen worden hardware nodes gereboot. Dit i.v.m. met een (zeer) belangrijke kernel update. Deze zorgt niet alleen voor betere performance en veiligheid, maar pakt ook sporadische problemen aan inzake IPv6.

Wij hebben de laatste maanden geconstateerd dat IPv6 zo nu en dan (op bepaalde servers) stopt met correct functioneren. Hoewel het meerendeel van de klanten hier weinig hinder van ondervinden, immers is er dan altijd een fallback naar IPv4-adressen van een server, begint het wel merkbaarder te worden. En aangezien steeds meer servers gebruik maken van IPv6 (alle nieuwe servers worden soweiso opgezet met IPv6) begint dit probleem groter te worden. De nieuwe kernel verhelpt dit probleem definitief. Naar het blijkt zit er in er in de huidige kernel reeks een zogenaamde "memory leak" inzake IPv6. Hierdoor "vergeet" een server na verloop van tijd (op basis van een bepaalde configuratie) de IPv6-adressen. Om grotere c.q. ergere problemen voor te zijn, gaan technici dus de komende dagen alle hardware nodes (die hier hinder van ondervinden) voorzien van deze nieuwe kernel.

Naast de bug fix inzake de IPv6 "memory leak" beschikt de nieuwe kernel ook weer over een flink aantal performance fixes en veiligheids patches. Daarnaast gaan technici ook meteen de hardware nodes voorzien van de allerlaatste updates inzake de andere diensten die draaien op een hardware node. Dus ook die zullen dan meteen voorzien worden van nieuwere versies. Wij hebben al een flink aantal servers getest met deze nieuwe kernel en zijn geen nieuwe problemen tegen gekomen en het IPv6 "probleem" is daarnaast ook (naar wat het schijnt opgelost te zijn).

Aangezien dat wij het hier over een groot aantal hardware nodes hebben, beginnen onze technici hedenavond hieraan (startend vanaf 19:00). Bij een kernel update is een reboot van de hardware node absoluut noodzakelijk, anders wordt de nieuwe kernel niet actief (tesamen met alle updates en patches). Hierdoor kan uw server enkele minuten onbereikbaar zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor websites, emailaccounts e.d. gehost op de server op de desbetreffende hardware node. Wij begrijpen dat dit vervelend is, maar het is wel absoluut noodzakelijk zeker aangezien wij constateren dat steeds meer servers, met deze kernel, dus problemen ondervinden met IPv6. Daarnaast is het altijd een goede zaak op de laatste performance fixes en beveiligings patches op een hardware node te hebben. Op die manier draait niet alleen de hardware node beter en stabieler, maar ook de onderliggende servers of server (met daaronder weer hostingaccounts).

Onze technici denken dat zij hier een paar dagen (vermoedelijk 2 avonden/nachten) mee bezig zullen zijn, afhankelijk hoe snel alles gaat. Een hardware node dient eerst gecontroleerd en getest te worden, alvorens deze wordt gereboot. Dit om eventuele extra (en dus onnodige) downtime te voorkomen. De verwachting inzake de downtime per hardware node is moeilijk exact aan te geven (dit is van verschillende factoren afhankelijk, waaronder de hoeveelheid geheugen). De downtime per hardware node zal liggen tussen de (minimaal) 5 en (maximaal) 15 minuten. Helaas valt dit niet te bespoedigen.

Dus mocht uw server, reseller pakket, hostingaccount of emailadres tijdelijk niet te bereiken zijn vanavond / vannacht of morgenavond / morgennacht, wacht dan eerst even af met het aanmaken van een support ticket. Noteer de tijd en wacht minimaal 15 minuten af. De kans is zeer aannemelijk dat de hardware node een reboot krijgt inzake de nieuwe kernel (en overige updates). Wij zullen altijd referen aan dit nieuwsbericht en controleren of het inderdaad te wijten is aan de reboot van de hardware node zelf.

Onze excuses voor het mogelijke ongemak in deze, maar dit soort zaken zijn gewoonweg noodzakelijk. Immers staan veiligheid en stabiliteit voorop bij ons en daar horen dus ook kernel updates bij zoals deze. Secundair; sommige hardware nodes staan al geruime tijd online, dus een reboot is dan altijd wel een keer te adviseren. Daar dan opgehoopte c.q. vastgelopen resources ook weer vrij komen.

Kanttekening; technici beginnen dus vanavond (13 februari) en vannacht hiermee beginnen (startend vanaf 19:00) en ook de avond/nacht erop (dus 14 februari). Indien nodig, afhankelijk van hoe alles loopt, kan er nog avond/nacht aan toegevoegd worden.


Update (6:50): Technici hebben flink doorgewerkt vannacht en hebben alle hardware nodes (die met name problemen hadden of konden krijgen met IPv6) voorzien van de nieuwste kernel (en overige updates) en vervolgens deze gereboot. Er zijn hierbij geen problemen geconstateerd. Alle servers draaien weer zoals men mag verwachten, wellicht met net een iets betere performance mede door de nieuwe kernel.


Meer lezen

Nogmaals; geen support op Let's Encrypt SSL certificaten
Geplaatst door Michel [Support] aan 14-12-2023 11:19

De laatste tijd ontvangen wij weer vele tickets inzake problemen rondom de (gratis) Let's Encrypt SSL certificaten.

Het is voor ons onbegonnen werk om hierop support te leveren. Regelmatig zijn er dus problemen met het aanmaken en/of vernieuwen van Let's Encrypt SSL certificaten. Support bij Let's Encypt is alleen te verkrijgen via een hun forum en dat is redelijk beperkt (en langzaam). Dit is dan ook de voornaamste reden dat wij dus géén support leveren inzake Let's Encrypt. Hiervoor bestaat ook al geruime tijd een kennisbank artikel voor, namelijk: https://www.helpburo.eu/Knowledgebase/Article/View/geen-support-op-lets-encrypt-ssl-certificaten.

Wel is er een kennisbank artikel voor het meest voorkomende probleem inzake Let's Encrypt SSL certificaten. Deze kan u hier terug vinden: https://www.helpburo.eu/Knowledgebase/Article/View/problemen-met-lets-encrypt-ssl-certificaten. Wellicht dat u hiermee zelf het probleem kunt oplossen.

Indien u per se wenst dat wij support leveren op de gratis Let's Encrypt SSL certificaten, dan zal u rekening moeten houden dat wij tech kosten in rekening gaan brengen hiervoor. In dat geval kan u net zo goed een betaald SSL certificaat bij ons afnemen, want dit is zelfs goedkoper dan. En daarnaast bent u sowieso voor alle problemen af inzake mislukte vernieuwingen en dergelijke inzake Let's Encrypt SSL certificaten. Zo is een betaald SSL certificaat altijd voor 1 jaar geldig en heeft dit certificaat geen last van "automatische" vernieuwingen zoals bij Let's Encrypt (om de 30 á 45 dagen).


Meer lezen

Aangepaste openingstijden tijdens feestdagen 2023/2024
Geplaatst door Michel [Support] aan 04-12-2023 08:53

Tijdens Sinterklaas, kerstdagen & jaarwisseling zijn onze kantoren gesloten & telefonisch niet bereikbaar:

  • Dinsdag 5 december: sluiten wij ons kantoor iets eerder om 15:00
  • Vrijdag 22 december: sluiten wij ons kantoor om 13:00
  • 25 tot en met 1 januari: is ons kantoor gesloten
    • 2 januari zijn wij weer op gebruikelijke wijze bereikbaar

Orders en support zullen op normale wijze verwerkt worden tijdens deze periode.

Wij wensen u alvast fijne dagen en een voorspoedig en gezond 2024!


Meer lezen