Nieuws
[update2] Problemen met verzenden email binnen Plesk met Microsoft Outlook
Geplaatst door Michel [Support] aan 18-10-2022 11:15

Een aantal hosting klanten (vooralsnog alleen Plesk) hebben problemen met het verzenden van email in Microsoft Outlook en krijgen één van de volgende foutmelding te zien:

  • 0x800CCC1A
  • 0x800CCC80

Dit probleem is ontstaat door een Windows update van afgelopen week. Plesk is druk bezig op de achtergrond om een update en/of workaround hiervoor te vinden. Maar het probleem is dus veroorzaakt door een update die Microsoft heeft verstuurd inzake Windows update. Deze update (onder verschillende namen) treft alle Windows-versies. Wij (en vele anderen) hebben dit ook gemeld aan Microsoft en men is hiervan op de hoogte. Alleen is het de vraag wanneer Microsoft een nieuwe update gaat uitbrengen of deze update automatisch terug laat draaien.

Wat kan u doen om toch emails te kunnen ontvangen en/of verzenden? Tot nu toe heeft Microsoft wel een update naar buiten gebracht, echter wordt deze niet bij iedereen (vooralsnog) geinstalleerd. Dergelijke updates brengt Microsoft dus niet in één keer uit voor iedereen helaas. Hier kunnen wij ook weinig veranderen en/of Plesk. Ook krijgen vandaag (3 november) nog altijd sporadisch klanten met dit probleem; zij het dat de verkeerde update nu pas geinstalleerd is of opnieuw geinstalleerd.

Plesk heeft wel een mogelijke, zij het tijdelijke, oplossing hiervoor, namelijk de-installeer (dus verwijder) de volgende update van Microsoft Windows: KB5018410.
Dit is namelijk de update die voor problemen zorgt. Een andere oplossing is één van de volgende updates van Windows Microsoft te downloaden en te installeren. Hiermee zou het probleem door Microsoft ook opgelost moeten zijn:

  • Windows 11, version 21H2: KB5018496
  • Windows 10 (version 20H2, version 21H1, version 22H1): KB5020435
  • Windows Server 2022: KB5020436
  • Windows 10 Enterprise LTSC 2019; Windows Server 2019: KB5020438
  • Windows 10 Enterprise LTSC 2021: KB5020435
  • Windows 8.1; Windows Server 2012 R2: KB5020447
  • Windows Server 2012: KB5020449

Wanneer de update niet in uw lijst staat, dan kan u ook deze handmatig downloaden via de Microsoft Windows catalogus hier: Microsoft Update catalog. Indien u problemen ondervindt met Microsoft Outlook en u krijgt de foutmelding "0x800CCC1A" of "0x800CCC80" te zien, dan raden wij één van de bovenstaande oplossingen aan. De meest simpele (tijdelijke) oplossing is het verwijderen van de update die deze problemen veroorzaakt, namelijk: KB5018410.

Indien u de genoemde update verwijderd of de nieuwe update van Microsoft download en heeft geinstalleerd (zie hierboven), dan moet u na het verwijderen/installatie uw computer opnieuw opstarten. Vervolgens zal Microsoft Outlook weer gewoon werken. Ga dus geen andere (email)instellingen aanpassen, want dat zal geen oplossing bieden. Dit probleem is dus veroorzaakt door een verkeerde update vanuit Microsoft. Zie ook het originele Plesk artikel hier. Het originele bericht op het Plesk forum vindt u hier terug.

Kanttekening; er wordt ook door Plesk een "work-around" op server niveau aangeboden (aanpassing in het Postfix configuratie bestand). Deze oplossing hebben wij getest, maar dit veroorzaakt nieuwe problemen voor een aantal klanten. Derhalve hebben wij besloten om dit niet toe te passen op server niveau. Microsoft heeft sowieso de foutieve update bevestigd en hiervoor updates naar buiten gebracht. Dus u kan de verkeerde update verwijderen en/of een nieuwe update voor uw besturingssysteem downloaden (zie hierboven). Ook op het Microsoft forum zijn hier enkele honderden klachten over gemeld.

Ook hebben wij ons Kennisbank artikel over dit probleem aangepast. Het (uitgebreide) Kennisbank artikel kan u terug vinden op onze support site (Helpburo.eu) hier: Geen emails verzenden (Outlook) met foutmelding 0x800CCC1A / 0x800CCC80


Opmerking: om het Kennisbank artikel te kunnen lezen moet u een account hebben en ingelogd zijn op Helpburo.eu. Dit is al jaar en dag ons online support systeem. Zowel registratie alsook het gebruik van ons online support systeem (Helpburo.eu) is volledig gratis. Ons online support systeem is de snelste manier om een antwoord te vinden op een bekend probleem of om support te vragen voor een probleem welke nog niet eerder is gesteld (zie ook de uitgebreide Kennisbank artikelen op Helpburo.eu hiervoor).

Laatste update: 3 november 2022 om 18:35


Reacties (0)