RSS feed
Nieuws
Jun
23
Verzenden email ineens niet meer mogelijk....? (Mail verzenden lukt niet of zeer moeilijk)
Geplaatst door Mike-Support Helpburo.eu aan 23-06-2009 07:35
Het is ineens niet meer mogelijk om email te verzenden via uw eigen domeinnaam (voorbeeld: smtp: mail.mijndomeinnaam.xxx ).

Stel u SMTP server (server uitgaande e-mail) in op een van de volgende SMTP servers:

    * Planet Internet - mail.planet.nl
    * KPN - mail.direct-adsl.nl
    * Het Net - mailhost.hetnet.nl
    * Freeler - smtp.freeler.nl
(bron: www.planet.nl)

Heeft u vragen over dit artikel bel dan met de helpdesk van www.planet.nl, zij kunnen u verder helpen

Planet Internet, SPAM en open relay.
Om schade te voorkomen die Planet Internet wordt toegebracht als een van onze klanten zelf spamt of anderen laat spammen via zijn systeem, zijn de volgende maatregelen genomen:

Verplicht via de mailserver!
Bij Planet Internet is het al jaren verplicht om e-mail via de SMTP-servers van Planet Internet te versturen. Voor de meeste gebruikers is dit geen issue, daar zij dit via hun mailclient die ingesteld is op mail.planet.nl , 'automatisch' goed doen. Mensen die zelf een mailserver draaien worden verzocht de 'smarthost' optie te gebruiken en deze in te stellen op mail.planet.nl

Deze regel wordt afgedwongen door alle verkeer bestemd voor een poort 25 waar ook ter wereld (mail dus) dat niet afkomstig is van de mailsystemen van Planet Internet te blokkeren. Deze 'uitgaande SPAM blok' is ingesteld om spammers die bij Planet Internet inbellen of een ADSL-verbinding hebben te belemmeren via andermans mailserver te gaan spammen, dan wel de spam rechtstreeks bij de slachtoffers af te leveren. De anti-spamregeling is er op gericht te voorkomen dat Planet Internet extern op blacklists wordt geplaatst.

Inkomend: verplicht via mailgateways
Een tweede regel die helaas nodig bleek is het blokkeren van inkomend verkeer op poort 25 bestemd voor klanten in de inbel- of ADSL-netwerken. Inkomend verkeer bestemd voor poort 25 van de mailsystemen van Planet Internet (mail dus) mag wel door. Deze 'inkomende OpenRelay blokkade' is ingesteld om te voorkomen dat derden misbruik gaan maken van slecht geconfigureerde systemen van klanten en vervolgens gaan spammen via dat klantsysteem en het mailsysteem van Planet Internet. Vanwege deze spam komt het mailsysteem van Planet Internet op de zwarte lijst. De zwarte lijst Voorkomen op deze zwarte lijst heeft vervelende gevolgen: veel andere providers gebruike deze lijst automatisch om mail van spammende providers niet te accepteren.

Spammers en abusers in de val

Omdat nu alle mail door servers van Planet Internet moet lopen kunnen gerichte maatregelen worden getroffen tegen spammers. Deze maatregelen zijn vooral preventief van aard: pogingen tot spammen zullen bij voorbaat worden geblokkeerd. De mailtjes worden niet gelogd. Statistieken die gedraaid worden zijn alleen bestemd om het technisch correct functioneren van de dienst de borgen. Wel zal elk mailtje van een NTP-gesynchroniseerd 'datum-tijd-IP-stempel' worden voorzien.
Bonafide gevorderde gebruikers: hoe verder?

'Normale' internetgebruikers, die hun mail lezen en versturen met een simpele mail client en niet moeilijk willen doen met mail hebben in het geheel geen last van bovenstaande maatregelen. Gevorderde gebruikers, die zelf hun mail op de 'correcte internetmanier' willen gaan versturen zullen tegen beperkingen aanlopen.

Meer informatie: Informatie over het configureren van een eigen mailserver voor gebruik met Planet Internet staat op www.planet.nl

Resume: gebruik de SMTP server van uw access provider!