Nieuws
Let op! Er worden (weer) valse facturen verzonden voorzien van gevaarlijke bijlage!
Geplaatst door Mike-Support Helpburo.eu aan 07-06-2016 11:40

Pas op voor ‘goedbedoelde herinnering’ vanwege kwaadaardige bijlage

De Fraudehelpdesk ontvangt momenteel een groot aantal meldingen over een valse e-mail die bij veel bedrijven in hun inbox is beland.

Het zou gaan om een ‘goedbedoelde’ betaalherinnering. In werkelijkheid hopen de afzenders dat u de bijlage opent. Het gaat om een bestand dat lijkt op een Word-document. Als het bestand wordt geopend worden zogeheten macro’s uitgevoerd. Dat zijn kleine programmaatjes die opdrachten kunnen uitvoeren. In dit geval worden ze ingezet om ransomware te downloaden.

De mail is opvallend, omdat de inhoud van elk bericht telkens net iets anders is. Verschillende bedrijven hebben contact gezocht met de Fraudehelpdesk omdat ze hun bedrijfsgegevens onder verschillende mails aantroffen. Deze bedrijven werden weer vanuit andere bedrijven gebeld omdat deze verhaal wilden halen over de betaalherinnering.

Wat verder opvalt is dat al deze mails zijn verstuurd van een e-mailadres dat eindigt op @t-online.de.

Advies
Heeft u ook zo’n e-mail gekregen? Open dan niet de bijlage. Heeft u twijfels over ene openstaande rekening bij een bedrijf waar u zaken mee doet? Neem telefonisch contact met ze op via de gegevens die bij u bekend zijn, niet een telefoonnummer dat in de e-mail staat.

Zie ook de melding (en voorbeeld) op de Fraudehelpdesk