Nieuws
Gebruik altijd sterke en dus veilige wachtwoorden.
Geplaatst door Michel [Support] aan 02-11-2016 14:00

Schrikbarend aantal (zeer) zwakke wachtwoorden
Helaas moeten we anno 2016 nog altijd constateren dat een groot aantal mensen en/of bedrijven gewoonweg te simpele wachtwoorden gebruiken voor hun websites, emailaddressen, cms, databases en ga zo maar verder.

Simpel gezegd; wachtwoorden die alleen bestaan uit woorden, alleen letters en/of cijfers zijn absoluut niet veilig meer tegenwoordig. Sterker nog, dit is al meer dan 8 jaar niet veilig! Ook het gebruik van straatnamen, postcodes, woonplaatsen en dergelijke zijn niet veilig. Enkele voorbeelden van wat wij, helaas, nog dagelijks tegenkomen qua wachtwoorden:

- vogels1
- aardbei
- 3306cj
- socrates
- qwerty123
- dummy1

Dit zijn dus wachtwoorden die absoluut niet veilig zijn en derhalve ook nooit gebruikt dienen en mogen worden. Indien u toch dit soort wachtwoorden blijft gebruiken of gewoonweg niet aanpast, dan is de kans aannemelijk dat uw account binnen de kortste keren gehackt is en uw (gevoelige) data en/of emails voor iedereen zichtbaar wordt.

Daarnaast kan uw account dan ook misbruikt worden om te spammen. Hier ondervinden wij niet alleen last van, maar ook de overige klanten op de desbetreffende server! Indien dit zich voor doet, dan zijn wij genoodzaakt het desbetreffende account compleet at te sluiten, dit om de overlast voor ons netwerk en andere te beperken.


Waarom zo streng of zelfs agressief optreden?
De reden hiervoor is simpel. Wij adviseren klanten al sinds jaar en dag om altijd sterke wachtwoorden te gebruiken. Indien een klant dit niet doet en vervolgens zijn/haar account wordt gehackt en vervolgens 100.000 (spam)emails worden verstuurd (of zelfs erger), dan wordt de integriteit van ons netwerk aangetast.

Daarnaast wordt de desbetreffende IP-range op de blacklist geplaatst en worden emails van andere klanten bij providers geweigerd. Dit allemaal omdat u heeft verzuimd om een sterk wachtwoord voor uw account aan te maken. Ook hier geldt voorkomen, is beter dan genezen...


Wat zijn dan sterke wachtwoorden?
Sterke wachtwoorden bestaan altijd uit een combinatie van kleine en grote letters, afgewisseld met getallen en speciale karakters. Als u zorgt dat u combinatie van deze gebruikt, dan weet u zeker dat u een sterk wachtwoord heeft. Het mogen best woorden zijn, maar dan wel dus gecombineerd met getallen en (vooral) speciale karakters.

Wel is het aan te bevelen om minimaal 1x per jaar uw wachtwoord(en) aan te passen voor nog meer zekerheid. Voorbeelden van sterke wachtwoorden:

- Ch75^SxhT33
- S0cR4t€s
- 855Jy975Rg#
- 8g7G9E3$$Dx
- Kjnn_8Dc3

Dit zijn enkele voorbeelden van sterke wachtwoorden. En op die manier bent u een stuk zekerder dat uw account niet zo snel gehackt zal worden. In ieder geval niet op basis van een sterk wachtwoord.

Wij snappen dat het onthouden van wachtwoorden vandaag de dag een stuk lastiger is geworden, zeker aangezien de complexiteit van de wachtwoorden enorm is toegenomen. Ook is er voor iedere website of webshop die u bezoekt inloggegevens nodig of ooit een keer ingevuld. Aangezien dit allemaal lastig is om te onthouden (opschrijven is ook niet te adviseren), willen wij u erop attenderen dat er een gratis oplossing bestaat, namelijk: LastPass.

Met LastPass kunt u eenvoudig uw wachtwoorden beheren, voor welke website dan ook. Op hun website wordt geadverteerd met de tekst: "LastPass onthoudt uw wachtwoorden, zodat u dat zelf niet hoeft te doen."
Zover wij kunnen hebben constateren is dit programma voor de meeste gebruikers volledig gratis, al bestaat er een mogelijkheid om tegen een minimaal bedrag te upgraden naar een premium account.

Wij verdienen hier helemaal niks aan en is gewoon een stukje vriendelijk advies, wanneer u moeite heeft met de enorme aantallen wachtwoorden te onthouden vandaag de dag.