Nieuws
Mogelijke storing inzake mail op pleskserver15.nl server
Geplaatst door Michel [Support] aan 12-03-2020 15:10

Wij kregen heden middag 2 verschillende meldingen van mail problemen op de server met de naam pleskserver15.nl.

Eén probleem was met email client en de andere was via webmail; dus werden beide meldingen seperaat behandelt.
Echter blijkt bij controle dat het probleem wel met elkaar te maken heeft. Wij hebben hiervoor een support ticket ingeschoten bij Plesk zelf.

Het gebruikte SSL certificaat op deze server is reeds medio februari geinstalleerd op de server en heeft altijd goed gewerkt.
Blijkbaar zijn de problemen gisteren of de dag ervoor begonnen. Dit heeft betrekking op email en webmail (en treft bepaalde accounts blijkbaar).

Wel hebben wij Plesk carte blanche gegeven inzake de gebruikte mailservers. Op dit moment Qmail en Courier-IMAP.
Dat wil zeggen dat wij Plesk toestemming hebben gegeven om (wanneer men nodig acht) om te switchen naar Postfix en Dovecot.
Deze zijn (sinds de server is opgezet) sterk verbeterd, maar het omzetten kan tot dubbele emails leiden (éénmalig). Dit is weer sterk afhankelijk van de gebruikte software van de klant(en) op de server uiteraard.

Mocht dit nodig zijn om het probleem defintief te tackelen, dan bent u hiervan bij deze op de hoogte en excuses voor het ongemak.
Ook kan de mailserver connectie tijdelijk wegvallen door de tests die Plesk technici zullen uitvoeren. Zodra er iets meer te melden is, dan doen wij dat meteen uiteraard.

Excuses voor het ongemak in deze.Update 15:10: Plesk technici zijn inmiddels al ingelogd op de server en zijn het probleem aan het onderzoeken.
Update 16:40: Op dit moment zijn Plesk technici nog altijd bezig met het achterhalen van de oorzaak. Op dit moment tast men nog altijd in het donker.
Update 18:20: De oorzaak is achterhaald, zie hieronder.

Door de beveiliging aan te scherpen van de server (door TLS v1.1 support uit te schakelen) is dit problematisch gebleken bij de Qmail server. Plesk heeft dit aangeduid als zijnde een bug met ID PPP-47997. Omdat wij veiligheid van de server (en daaropvolgend van de klanten) hoog in het vaandel hebben staan, is derhalve gekozen om de uitgaande mailserver te vervangen door Postfix.

Volgens onze technici zal u hiervan weinig tot geen hinder van ondervinden. Dit is reeds uitgevoerd op de desbetreffende server. De nieuwste servers zijn reeds voorzien van Postfix (in plaats van Qmail) en wij zullen de overige (hosting) servers van ons eigen ook updaten van Qmail naar Postfix. Tevens zal dan TLS v1.1 protocol op deze servers uitgeschakeld worden en een hogere Cipher reeks gebruikt worden.

Op deze manier zijn de Plesk webhosting servers ook weer een stuk veiliger en voldoen deze aan alle moderne maatstaven die men mag verwachten.


Reacties (0)