Nieuws
[update] Deze week gepland onderhoud Backupmaster (cloud storage nodes)
Geplaatst door Michel [Support] aan 25-01-2021 13:10

Deze week (25 januari tot en met 30 januari) zal er onderhoud worden verricht op de verschillende "cloud storage nodes" van Backupmaster.
Hierdoor kan het zijn dat enkele diensten van Backupmaster voor bepaalde servers niet beschikbaar zijn of langzamer werken als normaal.

De onderhoud omvat het vervangen van een aantal "oudere" hardeschijven door nieuwe exemplaren. Ondanks dat de hardeschijven geen fouten vertonen, vervangen wij liever preventief de oudere exemplaren door nieuwere en snellere exemplaren. Op die manier kunnen wij de zeer hoge betrouwbaarheid van Backupmaster garanderen.

De downtime zal minimaal zijn en nadien zal de performance tijdelijk iets minder zijn i.v.m. de her-synchronsatie van de verschillende RAID arrays van deze "cloud storage nodes". De nieuwe hardeschijven zijn uitvoerig ge(stress)test op betrouwbaarheid, zoals wij dit met alle hardware doen.

Aangezien wij niet alle "oudere" schijven in één keer kunnen vervangen (dit i.v.m. de her-synchronisatie van de RAID array; welke een aantal uur duurt), doen wij deze in batches vervangen. Vandaar dat wij hiervoor ook de gehele week voor nemen. Uiteraard zullen de backup schema's gewoon blijven functioneren zoals u gewend bent.

Excuses voor het eventuele ongemak in deze.

Update (28.01.2020)
Ondertussen hebben onze technici al 8 schijven in totaal vervangen. Het vervangen van de schijven gaat snel, echter is het vervolgens wachten totdat de schijven in combinatie met de RAID array zijn gesynchroniseerd. Gezien de grootte van de "cloud storage nodes" duurt dit een aantal uur. De verwachting is dat er nog 4 schijven voor de zekerheid vervangen dienen te worden, daarna zullen de werkzaamheden afgerond zijn.


Update (29.01.2020)
Eén van onze technici gaat de komende week toch nog een paar extra HDD's vervangen die "twijfelachtig" zijn. Ondanks dat deze schijven geen directe problemen vertonen, wil de tech deze vervangen na meerdere zogenaamde SMART (long) tests. De schijven gaven op zichzelf geen fouten aan (voor de meeste hostingproviders is dit reeds voldoende), maar de performance van deze schijven is discutabel te noemen. Iets wat wij niet verlangen van een degelijke back-up oplossing. Deze zullen dus dan ook vervangen worden door nieuwe exemplaren. Naar verwachting zullen deze werkzaamheden woensdag afgelopen zijn.

Daarnaast wordt aankomende week ook een nieuwe update voor Backupmaster zelf uitgerold, die de problemen weg neemt bij het zoeken naar backup's op bepaalde server configuraties. Hierdoor zal de performance met het zoeken en restoren van backups merkbaar verbeteren.

Update (01.02.2020)
Ook deze week worden er nog enkele schijven vervangen in de verschillende cloud storage nodes. Dus performance kan op bepaalde momenten minder zijn, dan u normaliter gewend bent. Wel blijven alle diensten gewoon doordraaien. Inmiddels is ook de nieuwste versie van Backupmaster op alle servers geinstalleerd. Deze versie biedt weer betere performance en lost ook een aantal problemen op met het (vastlopen) van het indexeren van bestaande backups.