Nieuws
Prijsverhoging inzake server migraties en einde support CentOS 6.x servers
Geplaatst door Michel [Support] aan 30-10-2023 20:11

Aangezien het steeds lastiger (en tijdrovender) wordt om servers van een ouder besturingssysteem te migreren naar een nieuwer besturingssysteem, zijn wij genoodzaakt de standaard kosten voor een migratie van een Plesk / DirectAdmin server te verhogen voor aankomend jaar (per januari 2024).
Tegenwoordig zijn onze technici vaak enkele uren bezig (bij een grote DirectAdmin/Plesk server) met het opzetten en migreren van de content van de oude naar de nieuwe serveromgeving.

Met name extreem oude servers op basis van CentOS 6.x leveren steeds meer problemen op. CentOS 6.x is al sinds november 2020 end-of-life (EOL) en wordt al geruime tijd niet meer ondersteund door DirectAdmin en/of Plesk. Hierdoor kunnen wij dus ook niet bij problemen aankloppen bij deze partijen. Daarnaast werken de meeste repositories ook niet meer inzake CentOS 6.x en daardoor wordt een migratie ook enigszins bemoeilijkt. Hierdoor zijn technici behoorlijk wat tijd kwijt inzake dergelijke migraties, wat weer mogelijk ten koste gaat van het oplossen van andere support gerelateerde problemen. Inmiddels gaat CentOS 6.x al bijna voor het 4e jaar in dat deze end-of-life is, dus u heeft als server eigenaar voldoende tijd gehad om een migratie verzoek in te dienen. Het meerendeel heeft dit dan ook in de tussentijd gedaan.

Indien u dus per januari 2024 een migratie indient vanaf een CentOS 6.x serveromgeving (DirectAdmin/Plesk), dan krijgt u te maken met de nieuwe prijzen inzake de server migraties. Indien u de prijs te hoog vind, wat natuurlijk kan (zeker bij een kleinere server), dan heeft u ook de mogelijkheid om zelf de migratie te doen. In dat geval zetten wij een nieuwe serveromgeving op (met een nieuwe hostname en gekoppelde IP-adressen) en u doet dan volledig zelf de migratie zonder tussenkomst van ons. Hierbij verlenen wij dan geen tech support. Indien er wel support wordt aangevraagd (om welke reden dan ook), dan worden hier kosten voor in rekening gebracht. Voor het opzetten van een nieuwe serveromgeving rekenen wij éénmaal tech kosten (75.00 Euro). U heeft dan vervolgens 2 weken de tijd om alles over te migreren, daarna wordt de oude omgeving defintief uitgeschakeld en verwijderd.

Ook stoppen wij zelf definitief met support op CentOS 6.x servers om de hierboven genoemde redenen. Indien u per se support wenst op een besturingssysteem die sinds november 2020 end-of-life is, dan moet u wel ervan uitgaan dat er tech kosten in rekening worden gebracht. Daar het troubleshooten van een dergelijke oude serveromgeving bijna niet mogelijk is en bepaalde (nieuwe) commando's ook niet meer werken op een dergelijke oud systeem. En zoals u heeft kunnen lezen hierboven, leveren Plesk en DirectAdmin beiden (al ruim 2 jaar) geen enkele support meer op Plesk/DirectAdmin servers gebasseerd op CentOS 6.x. Dus aldaar kunnen wij ook geen aanvullende support krijgen op (serieuze) server problemen, dus dan zijn wij aangewezen op de kennis (en beschikbare tijd) van onze technici. En het troubleshooten van een dermate oud besturingssysteem kost gewoon veel tijd. Derhalve worden hier dan ook kosten aan verbonden. Hou hier rekening mee. Wij maken hier op tijd melding van, dit om teleurstellingen en misverstanden te voorkomen. U kan tot het einde van het jaar (2023) uw server laten migreren tegen de oude prijs. Vanaf 1 januari 2024 gelden dus permanent de nieuwe migratie prijzen t.b.v. Plesk/DirectAdmin servers.

Wij verwachten ook het aankomende jaar weer nieuwe migratie verzoeken, daar CentOS 7.x medio eind juni 2024 de status end-of-life zal krijgen. Wat de migratie kosten hiervan zullen zijn is nog niet bekend, daar wij hiervan nog geen migraties hebben gedaan tot dusver. Wanneer dit bekend is, dan zullen wij dit natuurlijk ook vermelden. De verwachting is dat een migratie van CentOS 7.x naar AlmaLinux 8.x (pas medio 2029 end-of-life) minder ingewikkeld zal zijn als een migratie van CentOS 6.x naar AlmaLinux 8.x, daar bijvoorbeeld mod_php niet meer ondersteund werd en ook de oudere PHP-versies minder aanwezig zijn. Maar goed; dit zal de tijd uitwijzen.