Waarmee kunnen we je helpen?
Sorry, je hebt geen toestemming om deze actie uit te voeren. U zal zich eerst moeten registreren (of aanmelden) op Helpburo.eu.
Laatste updates
Aangepaste openingstijden maart, april, mei 2024
Geplaatst door Mark [Support] aan 26-03-2024 13:29

In de maanden maart, april, mei 2024 zijn er in verband met de feestdagen gewijzigde openingstijden.

  • Vrijdag 29 maart (Goede Vrijdag) - Gehele dag gesloten
  • Maandag 1 april (2e Paasdag) - Gehele dag gesloten
  • Donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) - Gehele dag gesloten
  • Maandag 20 mei (2e Pinksterdag) - Gehele dag gesloten

Support aangelegenheden worden gewoon opgepakt en verwerkt.


Meer lezen

[afgerond] Noodzakelijke reboot inzake bepaalde hardware nodes
Geplaatst door Michel [Support] aan 27-02-2024 10:45

Technici moeten vandaag een aantal hardware nodes een reboot geven. Dit heeft betrekking op een nieuwe kernel update inzake een veiligheidsupdate.
Deze update is voor bepaalde hardware configuraties, dus niet alle hardware nodes dienen gereboot te worden.

Tijdens de reboot zal de server (en onderliggende websites en emailaccounts) tijdelijk niet bereikbaar zijn. De verwachte downtime zal tussen de 5 á 10 minuten liggen.

Excuses voor het ongemak in deze.


Inmiddels zijn de kernel updates afgerond. Mogelijk volgen er later deze week nog een paar. Technici kan dit per hardware node bekijken. Excuses voor het mogelijke ongemak die dit heeft veroorzaakt. Kernel updates zijn altijd wel noodzakelijk; soms zit er een geruime periode tussen (weken tot zelfs maanden), maar soms kort achter elkaar. Dit is afhankelijk van de urgentie.


Meer lezen

Nogmaals; geen support op Let's Encrypt SSL certificaten
Geplaatst door Michel [Support] aan 14-12-2023 11:19

De laatste tijd ontvangen wij weer vele tickets inzake problemen rondom de (gratis) Let's Encrypt SSL certificaten.

Het is voor ons onbegonnen werk om hierop support te leveren. Regelmatig zijn er dus problemen met het aanmaken en/of vernieuwen van Let's Encrypt SSL certificaten. Support bij Let's Encypt is alleen te verkrijgen via een hun forum en dat is redelijk beperkt (en langzaam). Dit is dan ook de voornaamste reden dat wij dus géén support leveren inzake Let's Encrypt. Hiervoor bestaat ook al geruime tijd een kennisbank artikel voor, namelijk: https://www.helpburo.eu/Knowledgebase/Article/View/geen-support-op-lets-encrypt-ssl-certificaten.

Wel is er een kennisbank artikel voor het meest voorkomende probleem inzake Let's Encrypt SSL certificaten. Deze kan u hier terug vinden: https://www.helpburo.eu/Knowledgebase/Article/View/problemen-met-lets-encrypt-ssl-certificaten. Wellicht dat u hiermee zelf het probleem kunt oplossen.

Indien u per se wenst dat wij support leveren op de gratis Let's Encrypt SSL certificaten, dan zal u rekening moeten houden dat wij tech kosten in rekening gaan brengen hiervoor. In dat geval kan u net zo goed een betaald SSL certificaat bij ons afnemen, want dit is zelfs goedkoper dan. En daarnaast bent u sowieso voor alle problemen af inzake mislukte vernieuwingen en dergelijke inzake Let's Encrypt SSL certificaten. Zo is een betaald SSL certificaat altijd voor 1 jaar geldig en heeft dit certificaat geen last van "automatische" vernieuwingen zoals bij Let's Encrypt (om de 30 á 45 dagen).


Meer lezen


Helpburo [Online Support Systeem] - Copyright © 1999-https://www.helpburo.eu Helpburo
Waarmee kunnen we je helpen?
knowledgebase : Email onderwerpen
   

Let op! Dit artikel is in 2022 online gezet.

Met name Plesk klanten kunnen momenteel problemen hebben met het versturen van email. De problemen zijn rond 11 oktober (2022) ontstaan en worden veroorzaak door een Windows update (het probleem treed nog altijd sporadisch op; 3 november 2022). Dit is géén probleem op onze servers, maar komt puur en alleen door een update vanuit Microsoft voor Windows. Zover wij hebben kunnen contstateren treft dit alle Windows versies en daarnaast klanten die Microsoft Outlook gebruiken.

Hieronder vindt u de mogelijke foutmeldingen terug van Microsoft Outlook wanneer men problemen heeft met het versturen/ontvangen van email:

  • 0x800CCC1A
  • 0x800CCC80

Dit probleem is ontstaat door een Windows update van afgelopen week. Plesk is druk bezig op de achtergrond om een update en/of workaround hiervoor te vinden. Maar het probleem is dus veroorzaakt door een update die Microsoft heeft verstuurd inzake Windows update. Deze update (onder verschillende namen) treft alle Windows-versies. Wij (en vele anderen) hebben dit ook gemeld aan Microsoft en men is hiervan op de hoogte. Alleen is het de vraag wanneer Microsoft een nieuwe update gaat uitbrengen of deze update automatisch terug laat draaien.

Wat kan u doen om toch emails te kunnen ontvangen en/of verzenden? Tot nu toe heeft Microsoft wel een update naar buiten gebracht, echter wordt deze niet bij iedereen (vooralsnog) geinstalleerd. Dergelijke updates brengt Microsoft dus niet in één keer uit voor iedereen helaas. Hier kunnen wij ook weinig veranderen en/of Plesk. Ook krijgen vandaag (3 november) nog altijd sporadisch klanten met dit probleem; zij het dat de verkeerde update nu pas geinstalleerd is of opnieuw geinstalleerd.

Plesk heeft wel een mogelijke, zij het tijdelijke, oplossing hiervoor, namelijk de-installeer (dus verwijder) de volgende update van Microsoft Windows: KB5018410.
Dit is namelijk de update die voor problemen zorgt. Een andere oplossing is één van de volgende updates van Windows Microsoft te downloaden en te installeren. Hiermee zou het probleem door Microsoft ook opgelost moeten zijn:

  • Windows 11, version 21H2: KB5018496
  • Windows 10, version 20H2; Windows 10, version 21H1; Windows 10, version 22H1; Windows 10 Enterprise LTSC 2021: KB5020435
  • Windows Server 2022: KB5020436
  • Windows 10 Enterprise LTSC 2019; Windows Server 2019: KB5020438
  • Windows 8.1; Windows Server 2012 R2: KB5020447
  • Windows Server 2012: KB5020449

Wanneer de update niet in uw lijst staat, dan kan u ook deze handmatig downloaden via de Microsoft Windows catalogus hier: Microsoft Update catalog.
Indien u problemen ondervindt met Microsoft Outlook en u krijgt de foutmelding "0x800CCC1A" of "0x800CCC80" te zien, dan raden wij één van de bovenstaande oplossingen aan. De meest simpele (tijdelijke) oplossing is het verwijderen van de update die deze problemen veroorzaakt, namelijk: KB5018410.

Indien u de genoemde update verwijderd of de nieuwe update van Microsoft download en heeft geinstalleerd (zie hierboven), dan moet u na het verwijderen/installatie uw computer opnieuw opstarten. Vervolgens zal Microsoft Outlook weer gewoon werken. Ga dus geen andere (email)instellingen aanpassen, want dat zal geen oplossing bieden. Dit probleem is dus veroorzaakt door een verkeerde update vanuit Microsoft. Zie ook het originele Plesk artikel hier. Het originele bericht op het Plesk forum vindt u hier terug.

Kanttekening; er wordt ook door Plesk een "work-around" op server niveau aangeboden (aanpassing in het Postfix configuratie bestand). Deze oplossing hebben wij getest, maar dit veroorzaakt nieuwe problemen voor een aantal klanten. Derhalve hebben wij besloten om dit niet toe te passen op server niveau. Microsoft heeft sowieso de foutieve update bevestigd en hiervoor updates naar buiten gebracht. Dus u kan de verkeerde update verwijderen en/of een nieuwe update voor uw besturingssysteem downloaden (zie hierboven). Ook op het Microsoft forum zijn hier enkele honderden klachten over gemeld.

Dit Kennisbank artikel is vandaag (3 november) voor het laatst aangepast en nieuwe c.q. aanvullende informatie toegevoegd. Voor de compleetheid vindt u het eerdere gedeelte van het Kennisbank artikel hieronder terug. Dit is puur ter informatie.




Vorige / oude Kennisbank artikel inzake de problemen rondom de Microsoft Outlook foutmeldingen: 0x800CCC1A 0x800CCC80

Op dit moment zijn sowieso Plesk ontwikkelaars c.q. technici druk bezig met een eventuele workaround. Bij Microsoft zal dit langer duren, daar dergelijke updates eerst getest moeten worden. Wij horen wel dat een beta update vanuit Microsoft de problemen eveneens oplost, echter adviseren wij niet om beta updates t.b.v. Windows te activeren.

Op dit moment zijn er verschillende oplossingen, zie hieronder;

  • Draai de laatste Windows update terug (zie mogelijke updates verderop)
    • Dit is de gemakkelijkste oplossing, echter kan deze update weer automatisch opnieuw geinstalleerd worden
  • Gebruik tijdelijk webmail totdat Plesk of Microsoft met een update / oplossing komen
  • Kies voor een andere emailprogramma in plaats van Microsoft Outlook
    • Wij gebruiken op kantoor Mozilla Thunderbird (gratis, open source en werkt zonder problemen)
  • Verander de uitgaande emailinstellingen binnen Outlook naar poort 25 zonder SSL
    • Deze oplossing wordt niet aanbevolen, daar dit onveilig is en andere problemen kan veroorzaken

Zoals hierboven al is aangegeven is dit probleem niet gerelateerd aan onze (Plesk) servers, maar is veroorzaakt door een update vanuit Microsoft voor Windows. Waarschijnlijk, voor zover wij hebben kunnen lezen, is dit wellicht een poging van Microsoft om meer Office 365 Outlook accounts te pushen (m.a.w. apart betalen voor je email via diensten van Microsoft). Wij hekelen deze actie van Microsoft en hebben hierover ook al een email gestuurd richting Microsoft. Tot dusver komt dit probleem voornamelijk bij Plesk servers voor en (nog) niet bij DirectAdmin servers. Dit heeft als reden dat DirectAdmin andere maildiensten gebruikt als Plesk. Wanneer dit ook problematisch gaat worden voor DirectAdmin, dan zullen wij dit eveneens melden.

Voor diegene die het interesseert is hier het originele bericht op het Plesk forum. Wellicht raadzaam om deze eens door te lezen inzake Microsoft Outlook in zijn algemeenheid en daarnaast te controleren wat de laatste status is uiteraard inzake de problematische Windows update. Het forum bericht is hier te vinden: SMTP Encrypted (Outlook) no longer works after latest Windows update.

De volgende Windows updates kunnen dit probleem veroorzaken:

  • KB5018410 (Windows 10)
  • KB5020387 (Windows 11)
  • KB5020438 (Windows Server 2019)
  • KB5020436 (Windows Server 2022)

Wanneer er andere updates zijn die voor problemen zorgen, dan zullen wij dit toevoegen aan de actuele lijst. Deze updates zorgen voor de foutmelding in Microsoft Outlook: 0x800CCC1A.

Indien er een oplossing, fix, workaround of update wordt uitgebracht door Plesk of door Microsoft zelf (welke het beste zou zijn uiteraard), dan zullen wij dit hier ook melden. En nogmaals dit is géén probleem van de server, maar de problemen worden dus puur en alleen door de Windows update van Microsoft veroorzaakt. Wij hebben natuurlijk geen invloed op updates vanuit Microsoft. In het verleden heeft Microsoft wel vaker problematische updates inzake Windows of andere programmatuur uitgebracht. Met een besturingssysteem van Microsoft, alsook met andere besturingssysteem kunnen er altijd problematische updates plaats vinden; net zoals nu.

Wij hopen dat er spoedig een oplossing zal komen voor onze (Plesk) klanten. Gelieve dit af te wachten en/of de hierboven voorgestelde (tussen) oplossingen te gebruiken voor nu. Dit probleem treft wereldwijd enkele tienduizenden klanten, dus u bent echt niet de enige met dit probleem.

Tags: 0x800CCC1A, 0x800CCC80, outlook foutmelding, geen email verzenden, fout bij email verzenden, outlook fout bij verzenden, email probleem verzenden, KB5018410

Aanvulling; wanneer u een support ticket aanmaakt inzake de aanpassing van het SPF-record (bijvoorbeeld controleren of vervolg problemen), dan gaan wij hier sowieso de kosten in rekening hiervoor brengen van 19.00 Euro. Zie ook onderaan dit Kennisbank artikel. Hou hier rekening mee aub. Dit heeft als reden dat wij dan nog het één en ander moeten aanpassen. De vermelde kosten zijn per domeinnaam.

Sinds kort heeft Google de regels inzake email aflevering richting hun Gmail adressen behoorlijk aangescherpt. Hierdoor kan het zijn dat de standaard instellingen inzake het SPF-record niet voldoende zijn. Inmiddels heeft Gmail per januari 2024 de eisen verhoogd inzake email aflevering richting Gmail-adressen. Dus u zal het onderstaande moeten aanpassen c.q. corrigeren. Ook kan u ervoor kiezen om dit door ons te laten doen. Hiervoor rekenen wij dan wel tech kosten, namelijk éénmalig 19.00 Euro.

Hierdoor kan het dus zijn dat emails richting Gmail adressen niet afgeleverd worden en/of geblokkeerd worden. Hieronder een voorbeeld hiervan:

host gmail-smtp-in.l.google.com[108.177.98.27] said:
550-5.7.26 This mail is unauthenticated, which poses a security risk to the
550-5.7.26 sender and Gmail users, and has been blocked. The sender must
550-5.7.26 authenticate with at least one of SPF or DKIM. For this message,
550-5.7.26 DKIM checks did not pass and SPF check for
[installatiegennep.nl] 550-5.7.26 did not pass with ip: [23.83.209.93]. The
sender should visit 550-5.7.26
https://support.google.com/mail/answer/81126#authentication for 550 5.7.26
instructions on setting up authentication.
b16-20020a170903229000b001b25e9a76d5si4225145plh.625 - gsmtp (in reply to
end of DATA command)

Received: from relay.mailchannels.net (localhost [127.0.0.1])
by relay.mailchannels.net (Postfix) with ESMTP id CA499642E03;
Mon, 12 Jun 2023 18:02:09 +0000 (UTC)
Received: from mctotaalservice.nl (unknown [127.0.0.6])
(Authenticated sender: InternetServiceEurope)
by relay.mailchannels.net (Postfix) with ESMTPA id A3CA0642E58
for ; Mon, 12 Jun 2023 18:02:05 +0000 (UTC)
ARC-Seal: i=1; s=arc-2022; d=mailchannels.net; t=1686592927; a=rsa-sha256;
cv=none;

Gmail vereist tegenwoordig dus of een geldig SPF-record of een werkend DKIM record. Anders worden emails richting Gmail adressen niet geaccepteerd.

Gelukkig is dit éénvoudig op te lossen. U moet het huidige SPF-record aanpassen (iets aan toevoegen). Een SPF-record is DNS-record onder de noemer TXT.
Dit kan u doen via de onderstaande stappen, afhankelijk van welke interface u heeft.

M.b.t. Plesk hostingaccounts en reseller pakketten:

  • Log in op uw Plesk omgeving
  • Ga naar de domeinnaam in kwestie
  • Klik op "DNS Settings"
  • Aldaar ziet u een TXT-record met:
    • Voorbeeld 1: voorbeeld1.nl. TXT v=spf1 mx a ip4:83.172.134.3 ip6:2a02:cec0:10:60::1 a:mail.voorbeeld1.nl a:ns1.pleskssd2.nl ~all
    • Voorbeeld 2: voorbeeld2.nl. TXT v=spf1 +a +mx ?all
  • Klik hierop en voeg het volgende toe: include:relay.mailchannels.net
    • Deze regel dient u toe te voegen als laatste, maar voor de statements "~all", "?all", etc.
    • In feite voegt u dit gedeelte toe als voorlaatste toevoeging van het TXT-record
      • Bijvoorbeeld: voorbeeld1.nl. TXT v=spf1 mx a ip4:83.172.134.3 ip6:2a02:cec0:10:60::1 a:mail.voorbeeld1.nl a:ns1.pleskssd2.nl include:relay.mailchannels.net ~all
  • Sla de wijzigingen op door op "OK" te klikken
  • En in het volgende scherm klikt u op "Update" (bovenaan)
  • Vervolgens kan het 15 tot 60 minuten duren, alvorens deze instelling daadwerkelijk actief wordt (afhankelijk van de TTL)

Kanttekening; u kan ook metee DKIM activeren (welke ook aanbevolen wordt door Google), door:

  • Klik op het tabblad "Mail"
  • Vervolgens klikken op "Mail Settings"
  • En dan de volgende optie activeren: Use DKIM spam protection system to sign outgoing email messages
  • Tot slot klikt u op "OK"

Nu heeft u een werkend SPF-record en DKIM geactiveerd. Hou er nogmaals rekening mee dat dit soort aanpassingen niet direct actief zijn. Het kan dus van 15 tot 60 minuten duren. Bij hele oude hostingaccounts kan dit zelfs 24 uur duren. Dit is niet te versnellen helaas.

M.b.t. DirectAdmin hostingaccounts en reseller pakketten:

  • Log in op uw DirectAdmin omgeving
  • Klik op "Account Manager / Account Beheer"
  • En vervolgens op "DNS Management / DNS Beheer"
  • Aldaar ziet een TXT-record met:
    • Voorbeeld 1: voorbeeld1.nl. 14400 TXT "v=spf1 a mx ip4:83.172.129.121 ~all"
    • Voorbeeld 2: voorbeeld2.nl. 300 TXT "v=spf1 a ​mx ip4:83.​172.168.11​ ip6:2a02:​cec0:10:af​:0:0:0:1 a​:mail.voorbeeld2.nl ~a​ll"
  • Klik hierop en voeg het volgende toe: include:relay.mailchannels.net
    • Deze regel dient u toe te voegen als laatste, maar voor de statements "~all", "?all", etc.
    • In feite voegt u dit gedeelte toe als voorlaatste toevoeging van het TXT-record
      • Bijvoorbeeld: voorbeeld2.nl. 300 TXT "v=spf1 a ​mx ip4:83.​172.168.11​ ip6:2a02:​cec0:10:af​:0:0:0:1 a​:mail.voorbeeld2.nl include:relay.mailchannels.net ~all"
  • Sla de wijzigingen op
  • Normaliter duurt het 5 tot 60 minuten alvorens deze wijziging daadwerkelijk actief is
    • Het getal wat u zien in het TXT-record, bijvoorbeeld 300, 3600 of 14400 geeft het aantal seconden weer
      • Dus dit kan 5 tot 60 minuten duren, of bij oudere hostingaccounts zelfs 24 uur

Kanttekening; u kan ook metee DKIM activeren (welke ook aanbevolen wordt door Google), door:

  • Klik op "E-mail Manager / E-mail Beheer"
  • Vervolgens op "E-mail Accounts"
  • Aan de rechterkant kan u DKIM inschakelen, via: "Enable DKIM"
    • In sommige gevallen kan DKIM al ingeschakeld staan, maar toch een probleem geven
    • In dat geval schakel DKIM tijdelijk uit (voor 2 minuten) en vervolgens weer activeren

Nu heeft u een werkend SPF-record en DKIM geactiveerd. Hou er nogmaals rekening mee dat dit soort aanpassingen niet direct actief zijn. Het kan dus van 15 tot 60 minuten duren. Bij hele oude hostingaccounts kan dit zelfs 24 uur duren. Dit is niet te versnellen helaas.


Aanvullende informatie

Indien u de bovenstaande stappen niet zelf kunt uitvoeren, ondanks de zeer duidelijke en informatieve handleiding, dan kan u een support ticket aanmaken op Helpburo.eu. In dat geval zullen wij z.s.m. het TXT-record aanpassen c.q. corrigeren en (indien mogelijk) meteen DKIM voor u inschakelen. Hou er wel rekening mee dat hieraan éénmalige tech kosten zitten verbonden van 19.00 Euro.

Het is voor ons onmogelijk om dit automatisch toe te passen op alle hostingaccounts (en reseller pakketten) op basis van Plesk en DirectAdmin. Indien dit geautomatiseerd zou zijn, dan kunnen bestaande TXT-records verkeerd gewijzigd worden, waardoor er helemaal geen email meer verstuurd kan worden op een correcte manier en dus (nog) meer wijzigingen.

Helaas kunnen wij ook geen invloed op het beleid van Google uitvoeren inzake Gmail en wanneer deze dergelijke wijzigingen doorvoert, dan zal er hier handmatig op gehandeld moeten worden. Wij snappen echter wel het standpunt van Google, want spam is al jaren een probleem en er wordt steeds meer spam verstuurd. Zo is dik 80% van alle emails wereldwijd spam. Derhalve voert Google (inzake Gmail) dit soort wijzigingen dan ook door.

Dus resumé; lukt het u niet om het SPF-record aan te passen (en DKIM in te schakelen) na het volgen van de bovenstaande handleidingen, dan kan u een support ticket hiervoor aanmaken. Plaats daarbij wel de informatie die u terug krijgt inzake het versturen van email naar een Gmail adres, want met een support ticket met alleen "Help, mijn email werkt niet meer", daar kunnen wij echt bar weinig mee (en dit gebeurd nog altijd vandaag de dag).

En hou in dat geval wel rekening met 19.00 Euro éénmalige tech kosten. Dit bedrag geldt per domeinnaam waarvan wij het SPF-record moeten aanpassen. Indien u dus een suppor ticket aanmaakt bij aanhoudende problemen of ons verzoekt om het SPF-record te controleren, dan worden deze kosten automatisch in rekening gebracht.

Tags: email komt niet aan bij gmail.com accounts, email gmail geweigerd, email gmail geblokkeerd, gmail spf, gmail dkim, gmailadressen zijn niet te bereiken, gmail onbereikbaar, gmail niet te bereiken, did not pass with ip, gmail blocked

Lees dit kennisbankartikel goed door (van het begin tot het einde).
Dit voorkomt 9 van de 10 onnodige support tickets (en eventuele tech kosten).

Wanneer u niet emails kunt versturen of ontvangen en/of daarbij een soortgelijke foutmelding krijgt als de volgende:

  • server identiteit niet gecontroleerd

Dan gebruikt u waarschijnlijk de verkeerde email instellingen. Dit is 9 van de 10 keer het probleem met het verzenden en ontvangen van emails!
Helaas gebruikt het meerendeel nog altijd oudere instellingen, die vandaag de dag niet meer gebruikt kunnen, daar de veiligheidseisen steeds hoger worden.

Om een paar voorbeelden te noemen;

  • Gebruik niet mail.domeinnaam.nl (voor de inkomende en uitgaande mailserver)
    • reden hiervoor is dat er geen professioneel SSL certificaat op (uw) mail.domeinnaam.nl staat

  • Gebruik niet de mailserver van uw internetprovider (mail.ziggo.nl, mail.kpn.net, etc.)
    • dit heet relay en wordt al jaar en dag niet meer toegestaan

  • Gebruik altijd de juiste poorten (zie hieronder)
    • email programma's luisteren nauw naar de juiste poorten (poort 25 al helemaal nooit gebruiken)

  • Gebruik altijd de juiste versleuteling (zie hieronder)
    • verkeerde versleuteling zorgt ervoor dat u niet email kan verzenden of ontvangen

Bij het gebruik van verkeerde instellingen, zoals hierboven genoemd, kan leiden tot ernstige problemen met het ontvangen en verzenden van email.
Ook al heeft u altijd deze instellingen probleemloos kunnen gebruiken, dan is dit nog altijd niet goed en wellicht heeft u hiermee al die tijd geluk gehad!

Gebruik altijd de onderstaande instellingen in het door u gebruikte email programma (op computer, tablet, telefoon en dergelijke).

Inkomende email IMAP-instellingen (aanbevolen)
Servernaam: SERVERNAAM (zie gedeelte "Welke servernaam moet ik gebruiken?")
Gebruikersnaam: uw volledige emailadres
Wachtwoord: wachtwoord van uw emailadres
Poort: 993
Versleuteling: SSL/TLS
Optioneel: hoofdmap instellen op "Inbox" (zonder aanhalingstekens) voor synchronisatie

Inkomende email POP-instellingen (alternatief)
Servernaam: SERVERNAAM (zie gedeelte "Welke servernaam moet ik gebruiken?")
Gebruikersnaam: uw volledige emailadres
Wachtwoord: wachtwoord van uw emailadres
Poort: 995
Versleuteling: SSL/TLS

Uitgaande email SMTP-instellingen
Servernaam: SERVERNAAM (zie gedeelte "Welke servernaam moet ik gebruiken?")
Gebruikersnaam: uw volledige emailadres
Wachtwoord: wachtwoord van uw emailadres
Poort: 587
Versleuteling: STARTTLS

Voorheen werd voor de uitgaande mailserver poort 465 (met SSL) gebruikt. Aangezien deze poort behoorlijk verouderd begint te worden, is vandaag de dag het advies om poort 587 (met STARTTLS) te gebruiken. Zie voor uitgebreidere uitleg hier en hier. Dus wanneer u in de gelegenheid bent, dan adviseren wij u niet meer poort 465 (met SSL) te gebruiken, maar poort 587 (met STARTTLS) voor de uitgaande mailserver. Op die manier zal u ook in de toekomst geen problemen ondervinden met het versturen van email.

Een ander (veel) voorkomend probleem is, is dat het gebruikte emailprogramma automatisch uw email instelt. Ook hier gaat het vaak fout! Dus controleer altijd uw instellingen bij problemen.
De hierboven genoemde instellingen, zijn de enige goede instellingen die u moet gebruiken! Niks anders. De enige keus die u heeft is tussen IMAP en POP.

Hieronder een zeer beknopte uitleg inzake het verschil tussen beide:

  • Bij IMAP blijft de email op de server staan, dus ook uw andere apparaten zien dan de email staan (gebruik hiervan kost server ruimte). Dit is de meest gebruikte instellingen van al onze klanten en wij werken hier zelf ook mee.
  • Bij POP (of POP3) wordt email opgehaald van de server op het gebruikte apparaat, dus de email is dan definitief van de server verwijderd en kan dan niet meer door andere apparaten c.q. email programma's worden opgehaald.

Welke servernaam moet ik gebruiken?

De servernaam (oftewel hostname) begint bijna altijd met ns1.servernaam.nl bij ons. Dus dit zal u dan ook moeten gebruiken.
Maar dan de grote vraag; hoe kom ik hierachter? Dat is vrij simpel te achterhalen, zie hieronder.

  • Ga naar de volgende website: CheckMailserver (opent een nieuw venster)
  • Vervolgens geeft u uw domeinnaam op, bijvoorbeeld: voorbeeld123.eu
  • Dan krijgt u iets te zien van, bijvoorbeeld: ns1.pleskssd4.nl
  • Dit is dan uw inkomende en uitgaande mailserver, dus servernaam

Deze servernaam (= mailserver) vult u dan in de door u gebruikte email programma's. Dit kan verschillende benamingen hebben, afhankelijk van het gebruikte email programma. Enkele voorbeelden van namen zijn: server, uitgaande server, inkomende server, uitgaande mailserver, inkomende mailserver, servernaam, server inkomende e-mail, server uitgaande e-mail, etc.

Als u de aanbevolen instellingen gebruikt tesamen met de juiste servernaam (voor in- en uitgaande mailserver), dan moet het één en ander gewoon zonder enig probleem werken. Outlook heeft de "vervelende" eigenschap om toch automatisch mail.domeinnaam te gebruiken, zoals u inmiddels weet, is dit dus niet correct! In Outlook kan u dit controleren en/of aanpassen via "Bestand" > "Serverinstellingen" (onder Accountinstellingen). Vul hier dus de juiste servernaam in voor de inkomende en uitgaande mailserver. U kan de juiste servernaam vinden via de link (CheckMailserver) hierboven.

Nog steeds email problemen?

Heeft u alles gecontroleerd, een tweede keer gecontroleerd en zelfs een derde keer gecontroleerd en werkt het nog altijd niet? Dan adviseren wij u om een support ticket aan te maken.

Een goed support ticket bestaat uit een duidelijke foutmelding, wat u reeds heeft geprobeerd en dit alles tesamen met screenshots (foto's) van de door u gebruikte instellingen. Een support ticket met alleen "Help, mijn email doet het niet!" of "Ik kan geen email verzenden of ontvangen." volstaat uiteraard niet en kunnen wij (eerlijk gezegd) bar weinig mee. Indien u een dergelijk ticket aanmaakt, dan zullen wij u automatisch naar dit kennisbank artikel verwijzen, daar de kans zeer aannemelijk is dat u dan niet de moeite heeft genomen om dit op te zoeken in onze kennisbank. Sterker nog, de automatisch kennisbank suggesties (bij het aanmaken van het support ticket) heeft dit artikel al meteen aangegeven (dit op basis van ingevulde termen en dergelijke).

Vermeld ook altijd uw IPv4-adres (en ook uw IPv6-adres wanneer u deze heeft) in het support ticket. Dan kunnen wij ook meteen controleren op eventuele blokkades door (eventueel) herhaaldelijk verkeerd inloggen op de server. Een dergelijke blokkade is altijd tijdelijk en duurt circa 15 minuten. Daarna worden de IP-adressen weer vrijgegeven door het systeem. U kan beide IP-adressen achterhalen via de volgende website: WhatIsMyIP. Indien uw internetverbinding ook beschikt over IPv6, dan zal de weergave van uw IPv4-adres een paar seconden langer duren. Hou hier rekening mee.

Let op!
Uiteraard kan u altijd een support ticket aanmaken inzake email problemen, zoals problemen bij het verzenden en ontvangen van email. Dan gaan wij er altijd vanuit dat u eerst uw (email) instellingen heeft nagelopen en of heeft gecontroleerd en dat deze 100% kloppen met wat hierboven staat aangegeven. Indien dan vervolgens blijkt dat u nog altijd de verkeerde instellingen gebruikt en wij dit nogmaals door moeten geven, dan zullen er support kosten in rekening gebracht worden hiervoor. De kosten hiervoor zijn éénmalig 15.00 Euro excl. BTW.

De simpele reden hiervoor is dat wij diverse support tickets krijgen inzake email problemen, maar men verzuimd om te controleren of men überhaupt wel de juiste instellingen gebruiken. Sterker nog; wij krijgen ook vaak genoeg tickets waarin men aangeeft alles wel 100x nagelopen te hebben en 1000% zeker ervan zijn dat het niet aan de gebruikte instellingen ligt en dus nog altijd problemen hebben met het verzenden en ontvangen van email. Vervolgens vragen wij om screenshots en zien vrijwel direct dat men toch de verkeerde instellingen heeft gebruikt! En dit gebeurt echt redelijk vaak. Te vaak gewoonweg. Derhalve rekenen wij éénmalig 15.00 Euro (excl. BTW) support kosten hiervoor. Dit om dergelijke (vooral onnodige) support tickets te voorkomen.

Mocht het wel om een legitiem probleem gaan én gebruikt u wel alle juiste instellingen (zie bovenaan), dan zullen er vanzelfsprekend geen support kosten in rekening gebracht worden. Dan gaan wij, zoals altijd, ons best doen om het probleem te achterhalen en deze op te lossen. Het één en ander kunt u in dat soort situaties versnellen door het probleem duidelijk te vermelden, tesamen met een (mogelijke) foutmelding en duidelijke screenshots van uw instellingen, het probleem en dergelijke (zoals ook hierboven vermeld staat).

Update (23.08.2023); de oude SSL certificaten van de gemigreerde servers verlopen aan het einde van dit jaar. Dus het is raadzaam om wanneer u problemen ervaart met een verlopen SSL certificaat om deze handleiding te lezen. Wanneer u gebruikt maakt van een oude mailserver (ns1.pleskserver4.nl, ns1.pleskserver9.nl, ns1.pleskserver12.nl, ns1.pleskserver13.nl, ns1.pleskserver15.nl, ns1.pleskserver-wsb.nl, ns1.pleskserver8.nl, ns1.pleskserver14.nl of ns1.startup-dns.nl), dan dient u deze te corrigeren. Dit wordt hieronder dus uitgelegd. Deze oude mailservers komen t.z.t. compleet te vervallen. Hier zijn meerdere meldingen van gemaakt op onze websites alsook op Helpburo. De oude SSL certificaten zijn bijna 1,5 geldig gebleven uit coulance.

Wij voeren al jaren interne server migraties uit, dat wil zeggen dat hostingaccounts (vaak) automatisch gemigreerd worden naar nieuwere serveromgevingen. Waarom wij dit doen? Daar dit noodzakelijk is en hieronder ziet u de redenen staan:

  • Een veel veiligere serveromgeving (betere encryptie)
  • Een veel snellere serveromgeving (zwaardere specificaties)
  • Nieuwere / hogere PHP-versies qua keuze
  • Ondersteuning voor hogere MariaDB-versies
  • Betere ondersteuning vanuit Plesk/DirectAdmin
  • Vernieuwde ondersteuning voor het besturingssysteem
  • Ondersteuning voor nieuwere SSL/TLS protocollen

Een (automatische) migratie gebeurd doorgaans één keer in de zoveel jaar en wordt uitsluitend uitgevoerd wanneer de serveromgeving echt EOL (end-of-life) is. Dus dit gebeurd niet ieder jaar. Hieronder vindt u een overzicht van de server migraties van de afgelopen perioden en naar welke nieuwe server omgeving zijn gegaan. Een nadeel van een dergelijke migratie is dat er bij een nieuwe server ook een nieuwe hostname gekoppeld staat en die hostname wordt normaliter gebruikt voor het versturen en ontvangen van email.

Om u minder overlast te geven van deze migraties, hebben wij nog één laatste keer de originele SSL certificaten van de oude mailservers vernieuwd. Hierdoor heeft u nog een jaar de tijd om uw inkomende en uitgaande mailservers aan te passen van uw emailaccount.

Bij dergelijke interne migraties veranderen er nooit wachtwoorden. Laat dit duidelijk zijn! Het enige wat men (binnen 1 jaar) dient aan te passen zijn de inkomende en uitgaande mailservers. En wellicht is het daarnaast sowieso verstandig om de email instellingen eens grondig na te lopen op eventuele fouten en/of oude instellingen.

Hieronder een compleet en actueel overzicht van gemigreerde hosting servers met als eerste de nieuwe server naam/hostname.

  • ns1.pleskserver20.nl
    • ns1.pleskserver4.nl
    • ns1.pleskserver9.nl
    • ns1.pleskserver12.nl
      • Deze servers zijn medio december 2021 gemigreerd tot één nieuwe server (ns1.pleskserver20.nl)
      • SSL certificaten voor alle gemigreerde server nog één keer verlengd (uit coulance ) tot eind november 2023
  • ns1.pleskserver21.nl
    • ns1.pleskserver13.nl
    • ns1.pleskserver15.nl
    • ns1.pleskserver-wsb.nl
      • Deze servers zijn medio november 2022 gemigreerd tot één nieuwe server (ns1.pleskserver21.nl)
      • SSL certificaten voor alle gemigreerde servers nog voor een laatste keer verlengd tot eind oktober 2023
  • ns1.pleskserver22.nl
    • ns1.pleskserver8.nl
    • ns1.pleskserver14.nl
    • ns1.startup-dns.nl
      • Deze servers zijn medio december 2022 gemigreerd tot één nieuwe server (ns1.pleskserver22.nl)
      • SSL certificaten voor alle gemigreerde servers nog voor een laatste keer verlengd tot eind november 2023

Dus als u een melding krijgt dat het SSL certificaat is verlopen voor een server en dit betreft een oude, dus gemigreerde, server. Dan dient u de mailserver voor de inkomende en uitgaande email aan te passen. De SSL certificaten voor (oude) gemigreerde servers worden niet nogmaals opnieuw verlengd. Dus u moet de mailserver aanpassen. Dit is 1 á 2 minuten werk.

Hier nog een voorbeeld; een klant heeft de domeinnaam pietjepuk.nl en gebruikte jaar en dag ns1.pleskserver4.nl als inkomende en uitgaande mailserver. Op een gegeven moment krijgt de klant "Dit certificaat is verlopen of is nog niet geldig."-melding te zien in zijn email programma. Dat wil zeggen dat het SSL certificaat is verlopen en dat er nog altijd gebruik werd gemaakt van een oude mailserver.

In diezelfde melding staat dan ook mailserver genoemd, dus in dit voorbeeld "ns1.pleskserver4.nl". Dit is dus inderdaad een oude hostname (oftewel mailserver) en deze zal dus aangepast dienen te worden naar ns1.pleskserver20.nl (zie hierboven). Wanneer dit aangepast is en uw emailprogramma of computer opnieuw heeft opgestart, dan zal alles weer gewoon werken zoals het geval was, ditmaal met de nieuwere hostname/mailserver. En u heeft hier vervolgens geen omkijken meer naar.

Hieronder enkele handleidingen voor het instellen c.q. aanpassen van emailinstellingen voor verschillende emailprogramma's. Indien u niet weet hoe u de inkomende en uitgaande mailserver dient aan te passen, dan raden wij u aan om de onderstaande artikelen door te lezen. Met deze handleidingen moet het u lukken om dit aan te passen c.q. te corrigeren.

Uiteraard kunnen email programma's een update krijgen waardoor het net iets anders eruit ziet. Maar in grote lijnen moet dit hetzelfde zijn.


Tijdelijke blokkade bij foutief inloggen (~15 minuten)

Tevens een opmerking; al onze servers zijn 100% beveiligd. Dat wil zeggen wanneer er 3x foutief ingelogd wordt op een server (met een verkeerd account, verkeerd wachtwoord, verkeerde instellingen, etc.) dan wordt uw IP-adres voor circa 15 minuten geblokkeerd. Na 15 minuten wordt de blokkade weer volledig automatisch verwijderd. Hou hier rekening mee. U kan testen of u wel of niet geblokkeerd bent door de webmail aan te roepen van de bijbehorende server. Dus bijvoorbeeld: webmail.pleskserver20.nl, webmail.pleskserver21.nl of webmail.pleskserver22.nl (afhankelijk van welke server u staat uiteraard).

Wanneer de webmail pagina (met Roundcube) niet opent, dan bent u tijdelijk geblokkeerd van de server. Deze blokkade is tijdelijk en duurt circa 15 minuten. U hoeft hierover geen ticket aan te maken, daar wij niks kunnen doen aan tijdelijke blokkades. De enige oplossing is 15 minuten wachten en dan kijken of de webmail weer opent en dan nogmaals uw emailinstellingen na te lopen in uw email programma.


Standaard / aanbevolen emailinstellingen

Hieronder nogmaals een keer de door ons aanbevolen emailinstellingen die voor alle moderne emailprogramma's functioneren zonder problemen. Bij problemen altijd controleren of u dit daadwerkelijk goed heeft staan natuurlijk. 9 van de 10 keer ontstaan alle problemen door verkeerde instellingen. En wanneer er 3x foutief ingelogd wordt, dan wordt u tijdelijk geblokkeerd (zie hierboven).

Inkomende email IMAP-instellingen
Servernaam: ns1.pleskserver20.nl / ns1.pleskserver21.nl / ns1.pleskserver22.nl
Gebruikersnaam: uw volledige emailadres
Wachtwoord: wachtwoord van uw emailadres
Poort: 993
Versleuteling: SSL/TLS
Optioneel: hoofdmap instellen op "Inbox" (zonder aanhalingstekens) voor synchronisatie

Inkomende email POP-instellingen
Servernaam: ns1.pleskserver20.nl / ns1.pleskserver21.nl / ns1.pleskserver22.nl
Gebruikersnaam: uw volledige emailadres
Wachtwoord: wachtwoord van uw emailadres
Poort: 995
Versleuteling: SSL/TLS

Uitgaande email SMTP-instellingen
Servernaam: ns1.pleskserver20.nl / ns1.pleskserver21.nl / ns1.pleskserver22.nl
Gebruikersnaam: uw volledige emailadres
Wachtwoord: wachtwoord van uw emailadres
Poort: 587
Versleuteling: STARTTLS

Voorheen werd voor de uitgaande mailserver poort 465 (met SSL) gebruikt. Aangezien deze poort behoorlijk verouderd begint te worden, is vandaag de dag het advies om poort 587 (met STARTTLS) te gebruiken. Zie voor uitgebreidere uitleg hier en hier. Dus wanneer u in de gelegenheid bent, dan adviseren wij u niet meer poort 465 (met SSL) te gebruiken, maar poort 587 (met STARTTLS) voor de uitgaande mailserver. Op die manier zal u ook in de toekomst geen problemen ondervinden met het versturen van email.

Uiteraard moet wel de juiste servernaam gekozen worden. Dit kan u o.a. terug vinden in de melding over het verlopen SSL certificaat. Indien u dit niet meer weet of niet kunt zien, dan kunt u dit nog altijd achterhalen via de volgende pagina van ons: CheckMailserver (opent in een nieuwe window). In het scherm geeft u dan uw domeinnaam op. Vervolgens krijg je ns1/ns2.hostname.nl te zien. Dit is uw oude hostname/mailserver. Op basis hiervan kan u de nieuwe mailserver vinden (zie helemaal bovenaan).


Nog steeds email problemen?

Heeft u alles gecontroleerd, een tweede keer gecontroleerd en zelfs een derde keer gecontroleerd en werkt het nog altijd niet? Dan adviseren wij u om een support ticket aan te maken.

Een goed support ticket bestaat uit een duidelijke foutmelding, wat u reeds heeft geprobeerd en dit alles tesamen met screenshots (foto's) van de door u gebruikte instellingen. Een support ticket met alleen "Help, mijn email doet het niet!" of "Ik kan geen email verzenden of ontvangen." volstaat uiteraard niet en kunnen wij (eerlijk gezegd) bar weinig mee. Indien u een dergelijk ticket aanmaakt, dan zullen wij u automatisch naar dit kennisbank artikel verwijzen, daar de kans zeer aannemelijk is dat u dan niet de moeite heeft genomen om dit op te zoeken in onze kennisbank. Sterker nog, de automatisch kennisbank suggesties (bij het aanmaken van het support ticket) heeft dit artikel al meteen aangegeven (dit op basis van ingevulde termen en dergelijke).

Vermeld ook altijd uw IPv4-adres (en ook uw IPv6-adres wanneer u deze heeft) in het support ticket. Dan kunnen wij ook meteen controleren op eventuele blokkades door (eventueel) herhaaldelijk verkeerd inloggen op de server. Een dergelijke blokkade is altijd tijdelijk en duurt circa 15 minuten. Daarna worden de IP-adressen weer vrijgegeven door het systeem. U kan beide IP-adressen achterhalen via de volgende website: WhatIsMyIP. Indien uw internetverbinding ook beschikt over IPv6, dan zal de weergave van uw IPv4-adres een paar seconden langer duren. Hou hier rekening mee.

Let op!
Uiteraard kan u altijd een support ticket aanmaken inzake email problemen, zoals problemen bij het verzenden en ontvangen van email. Dan gaan wij er altijd vanuit dat u eerst uw (email) instellingen heeft nagelopen en of heeft gecontroleerd en dat deze 100% kloppen met wat hierboven staat aangegeven. Indien dan vervolgens blijkt dat u nog altijd de verkeerde instellingen gebruikt en wij dit nogmaals door moeten geven, dan zullen er support kosten in rekening gebracht worden hiervoor. De kosten hiervoor zijn éénmalig 15.00 Euro excl. BTW.

De simpele reden hiervoor is dat wij diverse support tickets krijgen inzake email problemen, maar men verzuimd om te controleren of men überhaupt wel de juiste instellingen gebruiken. Sterker nog; wij krijgen ook vaak genoeg tickets waarin men aangeeft alles wel 100x nagelopen te hebben en 1000% zeker ervan zijn dat het niet aan de gebruikte instellingen ligt en dus nog altijd problemen hebben met het verzenden en ontvangen van email. Vervolgens vragen wij om screenshots en zien vrijwel direct dat men toch de verkeerde instellingen heeft gebruikt! En dit gebeurt echt redelijk vaak. Te vaak gewoonweg. Derhalve rekenen wij éénmalig 15.00 Euro (excl. BTW) support kosten hiervoor. Dit om dergelijke (vooral onnodige) support tickets te voorkomen.

Mocht het wel om een legitiem probleem gaan én gebruikt u wel alle juiste instellingen (zie bovenaan), dan zullen er vanzelfsprekend geen support kosten in rekening gebracht worden. Dan gaan wij, zoals altijd, ons best doen om het probleem te achterhalen en deze op te lossen. Het één en ander kunt u in dat soort situaties versnellen door het probleem duidelijk te vermelden, tesamen met een (mogelijke) foutmelding en duidelijke screenshots van uw instellingen, het probleem en dergelijke (zoals ook hierboven vermeld staat).


Hieronder nog een voorbeeld, in de vorm van een screenshot, van een verlopen SSL certificaat op een oude hostname/mailserver.

Dit certificaat is verlopen of is nog niet geldig

Tags: ssl certificaat verlopen, mailserver ssl certificaat, mail certificaat, ssl certificaat mail, certificaat verlopen, outlook certificaat

In deze handleiding leggen wij uit hoe een emailaccount / emailadres toevoegd aan Outlook.

Er zijn een hoop verschillende Outlook-versies beschikbaar (meer als 11 verschillende versies), dus het is helaas onmogelijk om voor iedere versie van Outlook een nieuwe handleiding aan te maken.
In de onderstaande handleiding maken wij gebruik van Outlook 2016. In grote lijnen werken bijna alle Outlook-versies hetzelfde, echter kunnen er minimale verschillen onderling zijn inzake handelingen en/of benamingen.

  • Start uw Outlook-versie op
  • Klik als eerste bovenaan op "Bestand"
  • Klik nu op "Account toevoegen"

 

U krijgt nu een nieuw scherm te zien, waarin om uw emailadres gevraagd wordt. Vul uw "volledige emailadres" hier in en klik vervolgens op de "Geavanceerde opties"-link.
Vervolgens vinkt u de "Ik wil mijn account handmatig instellen"-optie aan. Vervolgens klikt u op de "Verbinding maken"-knop.

 

U krijgt nu weer een nieuw scherm te zien met een aantal mogelijkheden, waaronder IMAP en POP. IMAP is de meest aanbevolen manier, derhalve dient u deze te selecteren.
Vervolgens krijgt u wederom een nieuw scherm te zien, vul deze als volgt in:

Inkomende e-mail

  • Server: de volledige servernaam (*)
  • Poort: 993
  • Versleutelingsmethode: SSL/TLS

Uitgaande e-mail

  • Server: de volledige servernaam (*)
  • Poort: 587
  • Versleutelingsmethode: STARTTLS

Opmerking: vink in beide gevallen niet de "SPA"-optie aan!

Voorheen werd voor de uitgaande mailserver poort 465 (met SSL) gebruikt. Aangezien deze poort behoorlijk verouderd begint te worden, is vandaag de dag het advies om poort 587 (met STARTTLS) te gebruiken. Zie voor uitgebreidere uitleg hier en hier. Dus wanneer u in de gelegenheid bent, dan adviseren wij u niet meer poort 465 (met SSL) te gebruiken, maar poort 587 (met STARTTLS) voor de uitgaande mailserver. Op die manier zal u ook in de toekomst geen problemen ondervinden met het versturen van email.

(*) de volledige server naam, is de naam van de server waar uw hostingaccount op staat bijvoorbeeld ns1.pleskssd4.nl, ns1.pleskserver15.nl of dergelijke.

Het is onmogelijk met meer dan 1000 actieve servers om dit voor u vooraf in te vullen. Om toch hier achter te komen, zonder een support ticket te hoeven aan te maken, hebben wij hiervoor een speciale website aangemaakt. Deze kan u hier vinden: CheckMailServer.

De werking van de hierboven genoemde website is éénvoudig. U vult uw domeinnaam in (bijvoorbeeld test-dns.eu) en vervolgens krijgt u dan ns1.servernaam.nl en ns2.servernaam.nl te zien. De hostnaam, zoals hierboven aangegeven, is dan altijd ns1.servernaam.nl. Dit vult u dan in bij zowel de inkomende server alsook de uitgaande server. Gebruik dus altijd de servernaam met ns1 ervoor. En gebruik nooit mail.domeinnaam.nl. Dit werkt soms en geeft vaak problemen!

Wanneer u alle noodzakelijke gegevens goed/correct heeft ingevuld, dan klikt u op de "Volgende"-knop.
Nu wordt als volgt uw wachtwoord gevraagd. Vul hier het wachtwoord in welke u heeft toegekend aan uw emailadres.

Als alles is goed gegaan, dan krijgt u een venster te zien met de tekst: Account is toegevoegd. Klik nu op "Gereed".  Het account ziet u nu in Outlook aangemaakt staan. Meestal ontvangt u dan ook een test email van Microsoft Outlook zelf. Soms kan er een melding staan zoals "Synchronisatie" misluikt. Als dit het geval is, dan sluit u Outlook en start u deze opnieuw op. Normaal gesproken is de melding dan verdwenen.

Om optimaal gebruik te maken van IMAP binnen Outlook is het volgende aan te bevelen:

  • Klik weer op "Bestand"
  • Klik nu op "Accountinstellingen"
  • Vervolgens dubbel klikken op je emailadres in het nieuwe venster
  • Vul bij "Pad van hoofdmap" nu het volgende in: Inbox

Nu is Outlook helemaal correct ingesteld voor het ontvangen en versturen van email.

 


Bestaande server instellingen aanpassen in Outlook?

Vaak komen problemen voor door het gebruik van verkeerde mailservers, poort nummers en/of versleutelingsmethode. Het is relatief gemakkelijk om dit te aan te passen.

  • Klik op "Bestand"
  • Klik nu op "Accountinstellingen"
  • Kies nu "Serverinstellingen"

Controleer hier nu alle "Inkomende e-mail"- en "Uitgaande e-mail"-instellingen. Vaak staan hier verkeerde instellingen vermeld.

 


Waarom hostname gebruiken in plaats van mail.domeinnaam.nl?

Vroeger kon men probleemloos mail.domeinnaam.nl gebruiken voor de inkomende en uitgaande mailserver (hostnaam). Echter worden er steeds meer eisen gesteld aan emailadressen inzake veiligheid door de verschillende emailprogramma's. Wij beveiligen van alle servers de hostname, dus in dit geval de mailserver, met een SSL certificaat. Op die manier kunnen wij relatief globale emailinstellingen aanleveren, sneller helpen bij problemen en u weet zeker dat u uw emails ontvangt en verstuurd via een beveiligde verbinding.

Dit is dan ook de reden waarom u altijd de "Handmatig configureren"-optie moet kiezen. Heel veel emailprogramma's vullen automatisch mail.domeinnaam.nl wat dus niet correct is. Vaak dan ook nog eens met verkeerde poort-nummers en dergelijke, wat tot veel problemen leidt, zoals; niet email kunnen versturen/ontvangen, problemen met een SSL certificaat en ga zo maar door. Als u de bovenstaande stappen correct volgt, dan zal uw emailaccount zonder problemen werken!

Heel vroeger werd ook relay toegestuurd. Dat wil zeggen dat je dan via de mailserver van je internet provider (ISP) email kon versturen vanaf je domeinnaam (bijvoorbeeld smtp.xs4all.nl, smtp.ziggo.nl, etc.). Meestal ging dit gepaard destijds met poort 25. Hier werd onstellend veel misbruik van gemaakt (= spam), waardoor bijna alle hostingproviders dit niet meer toestaan. Dus gebruik geen mailserver van uw internet provider voor het versturen van emails via uw domeinnaam. De kans is zeer aannemelijk dat dit niet werkt of gewoonweg geblokkeerd wordt. Ook had relay vroeger nog een probleem; wanneer je van internet provider (ISP) wisselde, dan werkte je email nog maar half of helemaal niet meer. Hiervan heeft u dus geen last als u de bovenstaande instructies opvolgt!


Wanneer u toch problemen ondervindt, dan kan dit de volgende redenen hebben;

  • u geeft de verkeerde servernaam op of u gebruikt mail.domeinnaam.nl
  • u geeft een verkeerd poortnummer op
  • u heeft een verkeerde verbindingsbeveiliging gekozen
  • u heeft een verkeerde authenticatiemethode opgegeven
  • u gebruikt een verkeerd wachtwoord inzake uw emailadres

Wanneer 3x iets foutief ingevuld heeft, dan volgt een tijdelijke blokkade van circa 15 minuten op de server. Als dit gebeurd, dan zal u minimaal 15 minuten moeten wachten alvorens u het één en ander opnieuw kunt proberen. Helaas kunnen wij hier ook weinig aan. Wanneer u de juiste instellingen gebruikt, dan zal uw emailadres gewoon zonder problemen moeten werken in Microsoft Outlook.

Mocht u er niet aan uitkomen en u bent er zeker van dat u de juiste gegevens heeft ingevuld, dan kan u een support ticket aanmaken. Geef bij het aanmaken van een support ticket altijd een duidelijk onderwerp op, tesamen met een duidelijk omschrijving van het probleem wat u ondervindt en wat u reeds heeft geprobeerd. Hoe meer informatie, hoe beter en dus sneller wij u kunnen helpen.

Het is altijd verstandig om screenshots te maken van het probleem en deze eveneens in het ticket te vermelden. Daarnaast is het ten zeerste aan te bevelen om uw IPv4-adres (altijd vermelden) en IPv6-adres (indien aanwezig) te vermelden in het ticket. Als u deze informatie aanlevert, dan kan een support ticket veel sneller afgehandeld worden. U kan uw IPv4-adres en (indien aanwezig) uw IPv6-adres hier opzoeken: WhatisMyIPAddress.

Maak aub geen support ticket aan als zijnde "Critical" in dit soort situaties, dit zal de verwerking van uw support ticket alleen doen vertragen, daar deze urgentie puur en alleen bedoelt is bij serieuze server calamiteiten en dus niet bedoelt voor email problemen. Bij voorbaat dank.

In deze handleiding leggen wij uit hoe u een emailaccount / emailadres toevoegd aan Apple Mail op een macOS.

  • Open op uw macOS het Mail-programma
  • Klik op "Mail" en vervolgens op "Voeg account toe..." (links bovenaan)
  • In het nieuwe scherm selecteert u "Andere Mail-account"
  • Vervolgens klikt u op "Ga door"

 

Vervolgens krijgt u een pop-up venster waarin een aantal zaken worden gevraagd.
Deze gegevens dient u in te vullen:

  • Naam: geef hier op hoe ontvangers u zien (bijvoorbeeld: Pietje Puk of uw emailadres)
  • E-mailadres: vul hier volledige emailadres in (bijvoorbeeld testaccount@test-dns.eu)
  • Wachtwoord: vul hier het wachtwoord in welke u heeft toegekend aan uw emailadres

Klik hierna op "Log in" en u krijgt een foutmelding te zien, zoals deze: Controle van accountnaam of wachtwoord mislukt.
Dit is normaal en komt doordat de instellingen niet automatisch ontdekt worden. U krijgt nu een scherm te zien met extra instellingen, vul deze als volgt in:

  • E-mailadres: vul hier volledige emailadres in (bijvoorbeeld testaccount@test-dns.eu)
  • Gebruikersnaam: automatisch (of wederom uw volledige emailadres)
  • Wachtwoord: vul hier het wachtwoord in welke u heeft toegekend aan uw emailadres
  • Type account: IMAP
  • Server inkomende e-mail: de volledige servernaam (*)
  • Server uitgaande e-mail: de volledige servernaam (*)

(*) de volledige server naam, is de naam van de server waar uw hostingaccount op staat bijvoorbeeld ns1.pleskssd4.nl, ns1.pleskserver15.nl of dergelijke.

Het is onmogelijk met meer dan 1000 actieve servers om dit voor u vooraf in te vullen. Om toch hier achter te komen, zonder een support ticket te hoeven aan te maken, hebben wij hiervoor een speciale website aangemaakt. Deze kan u hier vinden: CheckMailServer.

De werking van de hierboven genoemde website is éénvoudig. U vult uw domeinnaam in (bijvoorbeeld test-dns.eu) en vervolgens krijgt u dan ns1.servernaam.nl en ns2.servernaam.nl te zien. De hostnaam, zoals hierboven aangegeven, is dan altijd ns1.servernaam.nl. Dit vult u dan in bij zowel de inkomende server alsook de uitgaande server. Gebruik dus altijd de servernaam met ns1 ervoor. En gebruik nooit mail.domeinnaam.nl. Dit werkt soms en geeft vaak problemen!

Als u alle gegevens correct heeft ingevuld, dan klikt u op de "Log in"-knop. Dit kan een aantal seconden duren.
Wanneer het één en ander is ingesteld, dan klikt u hier op de "Gereed"-knop. Let op! U bent nog niet klaar...

Waarschijnlijk kan u nu al email versturen en/of ontvangen, echter worden (vaak) nog altijd de verkeerde instellingen gebruikt. Dus volg de onderstaande (laatste) stappen.
Ook kan u deze stappen uitvoeren, wanneer u problemen heeft met het versturen en/of ontvangen van email binnen uw Mail-programma op de macOS.

  • Klik weer op "Mail" en vervolgens kiest u "Voorkeuren"
  • Selecteer uw emailadres (wanneer u meerdere actief heeft staan)
  • Vink nu voor beide servers (in- en uitgaand) de optie "Beheer verbindingsinstellingen automatisch" uit

 

Zodra u dit heeft gedaan, dan zal u diverse nieuwe opties zien; deze staan waarschijnlijk verkeerd ingesteld.
Dus pas deze aan zoals hieronder staat aangegeven. Voor de volledigheid vermelden wij alle velden die u nu zal zien.

Server inkomende e-mail (IMAP)

  • Gebruikersnaam: uw volledige emailadres in (bijvoorbeeld testaccount@test-dns.eu)
  • Wachtwoord: het wachtwoord welke toegekend is aan uw emailadres
  • Hostnaam: de volledige servernaam (*)
  • Poort: 993 (geen andere poortnummers)
  • Gebruik TLS/SSL: aangevinkt
  • Authenticatie: wachtwoord

Server uitgaande e-mail (SMTP)

  • Gebruikersnaam: uw volledige emailadres in (bijvoorbeeld testaccount@test-dns.eu)
  • Wachtwoord: het wachtwoord welke toegekend is aan uw emailadres
  • Hostnaam: de volledige servernaam (*)
  • Poort: 587 (geen andere poortnummers)
  • Gebruik TLS/SSL: aangevinkt
  • Authenticatie: wachtwoord

Voorheen werd voor de uitgaande mailserver poort 465 (met SSL) gebruikt. Aangezien deze poort behoorlijk verouderd begint te worden, is vandaag de dag het advies om poort 587 (met STARTTLS) te gebruiken. Zie voor uitgebreidere uitleg hier en hier. Dus wanneer u in de gelegenheid bent, dan adviseren wij u niet meer poort 465 (met SSL) te gebruiken, maar poort 587 (met STARTTLS) voor de uitgaande mailserver. Op die manier zal u ook in de toekomst geen problemen ondervinden met het versturen van email.

Klik nu op de knop "Bewaar" (rechtsonderin). Vervolgens worden de instellingen gecontroleerd (zeer korte melding).
Vervolgens kunt u dit scherm sluiten. Uw email staat nu correct ingesteld op uw macOS!


Waarom hostname gebruiken in plaats van mail.domeinnaam.nl?

Vroeger kon men probleemloos mail.domeinnaam.nl gebruiken voor de inkomende en uitgaande mailserver (hostnaam). Echter worden er steeds meer eisen gesteld aan emailadressen inzake veiligheid door de verschillende emailprogramma's. Wij beveiligen van alle servers de hostname, dus in dit geval de mailserver, met een SSL certificaat. Op die manier kunnen wij relatief globale emailinstellingen aanleveren, sneller helpen bij problemen en u weet zeker dat u uw emails ontvangt en verstuurd via een beveiligde verbinding.

Dit is dan ook de reden waarom u altijd de instellingen moet nalopen. Heel veel emailprogramma's vullen automatisch mail.domeinnaam.nl wat dus niet correct is. Vaak dan ook nog eens met verkeerde poort-nummers en dergelijke, wat tot veel problemen leidt, zoals; niet email kunnen versturen/ontvangen, problemen met een SSL certificaat en ga zo maar door. Als u de bovenstaande stappen correct volgt, dan zal uw emailaccount zonder problemen werken!

Heel vroeger werd ook relay toegestuurd. Dat wil zeggen dat je dan via de mailserver van je internet provider (ISP) email kon versturen vanaf je domeinnaam (bijvoorbeeld smtp.xs4all.nl, smtp.ziggo.nl, etc.). Meestal ging dit gepaard destijds met poort 25. Hier werd onstellend veel misbruik van gemaakt (= spam), waardoor bijna alle hostingproviders dit niet meer toestaan. Dus gebruik geen mailserver van uw internet provider voor het versturen van emails via uw domeinnaam. De kans is zeer aannemelijk dat dit niet werkt of gewoonweg geblokkeerd wordt. Ook had relay vroeger nog een probleem; wanneer je van internet provider (ISP) wisselde, dan werkte je email nog maar half of helemaal niet meer. Hiervan heeft u dus geen last als u de bovenstaande instructies opvolgt!

Wanneer u toch problemen ondervindt, dan kan dit de volgende redenen hebben;

  • u geeft de verkeerde servernaam op of u gebruikt mail.domeinnaam.nl
  • u geeft een verkeerd poortnummer op
  • u heeft een verkeerde verbindingsbeveiliging gekozen
  • u heeft een verkeerde authenticatiemethode opgegeven
  • u gebruikt een verkeerd wachtwoord inzake uw emailadres

Wanneer 3x iets foutief ingevuld heeft, dan volgt een tijdelijke blokkade van circa 15 minuten op de server. Als dit gebeurd, dan zal u minimaal 15 minuten moeten wachten alvorens u het één en ander opnieuw kunt proberen. Helaas kunnen wij hier ook weinig aan. Wanneer u de juiste instellingen gebruikt, dan zal uw emailadres gewoon zonder problemen moeten werken in Apple Mail op uw macOS.

Mocht u er niet aan uitkomen en u bent er zeker van dat u de juiste gegevens heeft ingevuld, dan kan u een support ticket aanmaken. Geef bij het aanmaken van een support ticket altijd een duidelijk onderwerp op, tesamen met een duidelijk omschrijving van het probleem wat u ondervindt en wat u reeds heeft geprobeerd. Hoe meer informatie, hoe beter en dus sneller wij u kunnen helpen.

Het is altijd verstandig om screenshots te maken van het probleem en deze eveneens in het ticket te vermelden. Daarnaast is het ten zeerste aan te bevelen om uw IPv4-adres (altijd vermelden) en IPv6-adres (indien aanwezig) te vermelden in het ticket. Als u deze informatie aanlevert, dan kan een support ticket veel sneller afgehandeld worden. U kan uw IPv4-adres en (indien aanwezig) uw IPv6-adres hier opzoeken: WhatisMyIPAddress.

Maak aub geen support ticket aan als zijnde "Critical" in dit soort situaties, dit zal de verwerking van uw support ticket alleen doen vertragen, daar deze urgentie puur en alleen bedoelt is bij serieuze server calamiteiten en dus niet bedoelt voor email problemen. Bij voorbaat dank.

In deze handleiding leggen wij uit hoe een emailaccount / emailadres toevoegd aan Google Gmail.

  • Ga naar de website van Gmail
  • Klik op het "tandwiel"-icoon aan de rechterkant
  • Klik vervolgens op "Alle instellingen bekijken"

Nu krijg je alle instellingen te zien inzake je Gmail account.

  • Klik nu op het tabblad "Accounts en import"
  • Klik nu op "Een e-mailaccount toevoegen" (bij de "E-mail bekijken uit andere accounts"-optie)

U krijgt nu een nieuw pop-up venster te zien, waarin gevraagd wordt om uw emailadres in te vullen.

  • Vul uw volledige emailadres in (bijvoorbeeld: voorbeeld@test-dns.eu)
  • Klik nu op "Volgende"
  • Selecteer de optie "E-mail importeren uit mijn andere account (POP3)"
  • Klik nu nogmaals op "Volgende"

 

In het daaropvolgende scherm worden er meer zaken gevraagd, vul deze als volgt in:

  • Gebruikersnaam: uw volledige emailadres (bijvoorbeeld: voorbeeld@test-dns.eu)
  • Wachtwoord: vul hier het wachtwoord in welke u heeft toegekend aan uw emailadres
  • POP-server: de volledige servernaam (*)
  • Poort: 995 (Gmail kan alleen POP gebruiken)
  • Vink de optie "Altijd een beveiligde verbinding (SSL) gebruiken..." aan
  • Vink de optie "Binnenkomende berichten labelen" aan
  • Klik vervolgens op "Account toevoegen"

(*) de volledige server naam, is de naam van de server waar uw hostingaccount op staat bijvoorbeeld ns1.pleskssd4.nl, ns1.pleskserver15.nl of dergelijke.

Het is onmogelijk met meer dan 1000 actieve servers om dit voor u vooraf in te vullen. Om toch hier achter te komen, zonder een support ticket te hoeven aan te maken, hebben wij hiervoor een speciale website aangemaakt. Deze kan u hier vinden: CheckMailServer.

De werking van de hierboven genoemde website is éénvoudig. U vult uw domeinnaam in (bijvoorbeeld test-dns.eu) en vervolgens krijgt u dan ns1.servernaam.nl en ns2.servernaam.nl te zien. De hostnaam, zoals hierboven aangegeven, is dan altijd ns1.servernaam.nl. Dit vult u dan in bij zowel de inkomende server alsook de uitgaande server. Gebruik dus altijd de servernaam met ns1 ervoor. En gebruik nooit mail.domeinnaam.nl. Dit werkt soms en geeft vaak problemen!

Uw emailaccount is nu toegevoegd aan Gmail, echter kan u nu alleen email ophalen van uw emailadres bij ons, maar niet verzenden.
Om dit eveneens in te stellen, klikt u op de "Volgende"-knop.

En vul nu het volgende in:

  • Naam: de naam die wordt weergegeven bij de ontvanger
  • Vink de optie "Beschouwen als alias" uit (zie hier voor meer informatie)
  • Klik nu op "Volgende stap"

In het volgende scherm moet u de uitgaande mailserver instellen bij Gmail, zodat u ook email kunt versturen vanuit Gmail via uw eigen emailadres.
Vul deze gegevens als volgt in:

  • SMTP-server: de volledige servernaam (*)
  • Poort: 587
  • Gebruikersnaam: uw volledige emailadres (bijvoorbeeld: voorbeeld@test-dns.eu)
  • Wachtwoord: vul hier het wachtwoord in welke u heeft toegekend aan uw emailadres
  • Selecteer de optie "Beveiligde verbinding via TLS" (wordt ook aanbevolen)
  • Klik ten slotte op "Account toevoegen"

Voorheen werd voor de uitgaande mailserver poort 465 (met SSL) gebruikt. Aangezien deze poort behoorlijk verouderd begint te worden, is vandaag de dag het advies om poort 587 (met STARTTLS) te gebruiken. Zie voor uitgebreidere uitleg hier en hier. Dus wanneer u in de gelegenheid bent, dan adviseren wij u niet meer poort 465 (met SSL) te gebruiken, maar poort 587 (met STARTTLS) voor de uitgaande mailserver. Op die manier zal u ook in de toekomst geen problemen ondervinden met het versturen van email.

Uw emailadres is nu toegevoegd aan uw Gmail account. U krijgt alleen nog ter verificatie een email van Google op uw emailadres. Klik in de ontvangen email op de link of kopieer de code en plak deze in het scherm. Als u deze laatste stap heeft gedaan, dan heeft u uw eigen emailadres binnen Gmail correct ingesteld en is deze klaar voor gebruik.

 


Een paar opmerkingen inzake het gebruik van uw eigen emailadres binnen Gmail.

Gmail kan alleen overweg met POP-accounts (dus geen IMAP) voor inkomende email

  • dus als u email verwijderd binnen Gmail, dan verwijderd u deze ook van de server
  • verwijderde email, binnen Gmail, zal dan niet op andere apparaten meer binnen komen
    • eventueel kan u de optie "Een kopie van opgehaalde berichten op de server achterlaten" activeren
      • dit doet u onder "Alle instellingen bekijken" > "Accounts en import" > Gegevens bewerken


Email komt vertraagd binnen wanneer u Gmail gebruikt voor uw eigen emailadres

  • dit is logisch, daar er nu van twee verschillende mailservers gebruik wordt gemaakt
  • hier is niks aan te doen wanneer u Gmail gebruikt i.c.m. uw eigen emailadres
  • wanneer u dit niet wenst, dan zal u extern email programma moeten gebruiken
    • denk aan Thunderbird, Outlook, Windows Mail of Mail (macOS)


Email wordt trager verzonden wanneer u Gmail gebruikt voor uw eigen emailadres

  • dit is identiek aan het hierboven genoemde punt; dit komt door twee verschillende mailservers
  • hier is niks aan te doen wanneer u Gmail gebruikt i.c.m. uw eigen emailadres
  • wanneer u dit niet wenst, dan zal u extern email programma moeten gebruiken
    • denk aan Thunderbird, Outlook, Windows Mail of Mail (macOS)

 

Waarom hostname gebruiken in plaats van mail.domeinnaam.nl?

Vroeger kon men probleemloos mail.domeinnaam.nl gebruiken voor de inkomende en uitgaande mailserver (hostnaam). Echter worden er steeds meer eisen gesteld aan emailadressen inzake veiligheid door de verschillende emailprogramma's. Wij beveiligen van alle servers de hostname, dus in dit geval de mailserver, met een SSL certificaat. Op die manier kunnen wij relatief globale emailinstellingen aanleveren, sneller helpen bij problemen en u weet zeker dat u uw emails ontvangt en verstuurd via een beveiligde verbinding.

Dit is dan ook de reden waarom u altijd emailadressen handmatig moet instellen. Heel veel emailprogramma's vullen automatisch mail.domeinnaam.nl of smtp.domeinnaam.nl in wat dus niet correct is. Vaak dan ook nog eens met verkeerde poort-nummers en dergelijke, wat tot veel problemen leidt, zoals; niet email kunnen versturen/ontvangen, problemen met een SSL certificaat en ga zo maar door. Als u de bovenstaande stappen correct volgt, dan zal uw emailaccount zonder problemen werken!

Heel vroeger werd ook relay toegestuurd. Dat wil zeggen dat je dan via de mailserver van je internet provider (ISP) email kon versturen vanaf je domeinnaam (bijvoorbeeld smtp.xs4all.nl, smtp.ziggo.nl, etc.). Meestal ging dit gepaard destijds met poort 25. Hier werd onstellend veel misbruik van gemaakt (= spam), waardoor bijna alle hostingproviders dit niet meer toestaan. Dus gebruik geen mailserver van uw internet provider voor het versturen van emails via uw domeinnaam. De kans is zeer aannemelijk dat dit niet werkt of gewoonweg geblokkeerd wordt. Ook had relay vroeger nog een probleem; wanneer je van internet provider (ISP) wisselde, dan werkte je email nog maar half of helemaal niet meer. Hiervan heeft u dus geen last als u de bovenstaande instructies opvolgt!

 

Wanneer u toch problemen ondervindt, dan kan dit de volgende redenen hebben;

  • u geeft de verkeerde servernaam op of u gebruikt mail.domeinnaam.nl
  • u geeft een verkeerd poortnummer op
  • u heeft een verkeerde verbindingsbeveiliging gekozen
  • u heeft een verkeerde authenticatiemethode opgegeven
  • u gebruikt een verkeerd wachtwoord inzake uw emailadres

Wanneer 3x iets foutief ingevuld heeft, dan volgt een tijdelijke blokkade van circa 15 minuten op de server (dit kan ook gebeuren via Gmail). Als dit gebeurd, dan zal u minimaal 15 minuten moeten wachten alvorens u het één en ander opnieuw kunt proberen. Helaas kunnen wij hier ook weinig aan. Wanneer u de juiste instellingen gebruikt, dan zal uw emailadres gewoon zonder problemen moeten werken in Gmail.

Mocht u er niet aan uitkomen en u bent er zeker van dat u de juiste gegevens heeft ingevuld, dan kan u een support ticket aanmaken. Geef bij het aanmaken van een support ticket altijd een duidelijk onderwerp op, tesamen met een duidelijk omschrijving van het probleem wat u ondervindt en wat u reeds heeft geprobeerd. Hoe meer informatie, hoe beter en dus sneller wij u kunnen helpen.

Het is altijd verstandig om screenshots te maken van het probleem en deze eveneens in het ticket te vermelden. Daarnaast is het ten zeerste aan te bevelen om uw IPv4-adres (altijd vermelden) en IPv6-adres (indien aanwezig) te vermelden in het ticket. Als u deze informatie aanlevert, dan kan een support ticket veel sneller afgehandeld worden. U kan uw IPv4-adres en (indien aanwezig) uw IPv6-adres hier opzoeken: WhatisMyIPAddress.

Maak aub geen support ticket aan als zijnde "Critical" in dit soort situaties, dit zal de verwerking van uw support ticket alleen doen vertragen, daar deze urgentie puur en alleen bedoelt is bij serieuze server calamiteiten en dus niet bedoelt voor email problemen. Bij voorbaat dank.

In deze handleiding leggen wij uit hoe u een emailaccount / emailadres toevoegd aan Thunderbird.

  • Start Thunderbird op
  • Klik op de tekst "Bestand" bovenaan in de menubalk
    • Indien u geen "Bestand" ziet staan, klik dan met de rechtermuisknop op het blauwe gedeelte en activeer "Menubalk"
  • Klik nu op "Bestaand e-mailaccount..."

   


U krijgt nu een nieuw scherm te zien. Hier worden een aantal zaken gevraagd, namelijk:

  • Uw volledige naam: geef hier op hoe ontvangers u zien (bijvoorbeeld: Pietje Puk of uw emailadres)
  • E-mailadres: vul hier volledige emailadres in (bijvoorbeeld testaccount@test-dns.eu)
  • Wachtwoord: vul hier het wachtwoord in welke u heeft toegekend aan uw emailadres
  • Klik nu op "Handmatig configureren" (dit is een zeer belangrijke stap)


Het huidige scherm wordt nu verlengd met "Serverinstellingen" met een aantal velden. Deze velden dienen correct ingevuld te worden.
Je hebt twee mogelijkheden inzake het ontvangen van email, namelijk: IMAP en POP. IMAP is de meest aanbevolen manier, derhalve wordt dit hieronder aangegeven.

INKOMENDE SERVER

  • Protocol: IMAP
  • Hostnaam: de volledige servernaam (*)
  • Poort: 993
  • Verbindingsbeveiliging: SSL/TLS
  • Authenticatiemethode: Normaal wachtwoord
  • Gebruikersnaam: uw volledige emailadres (bijvoorbeeld testaccount@test-dns.eu)

UITGAANDE SERVER

  • Hostnaam: de volledige servernaam (*)
  • Poort: 587
  • Verbindingsbeveiliging: STARTTLS
  • Authenticatiemethode: Versleuteld wachtwoord
  • Gebruikersnaam: uw volledige emailadres (bijvoorbeeld testaccount@test-dns.eu)

(*) de volledige server naam, is de naam van de server waar uw hostingaccount op staat bijvoorbeeld ns1.pleskssd4.nl, ns1.pleskserver15.nl of dergelijke.

Voorheen werd voor de uitgaande mailserver poort 465 (met SSL) gebruikt. Aangezien deze poort behoorlijk verouderd begint te worden, is vandaag de dag het advies om poort 587 (met STARTTLS) te gebruiken. Zie voor uitgebreidere uitleg hier en hier. Dus wanneer u in de gelegenheid bent, dan adviseren wij u niet meer poort 465 (met SSL) te gebruiken, maar poort 587 (met STARTTLS) voor de uitgaande mailserver. Op die manier zal u ook in de toekomst geen problemen ondervinden met het versturen van email.

Het is onmogelijk met meer dan 1000 actieve servers om dit voor u vooraf in te vullen. Om toch hier achter te komen, zonder een support ticket te hoeven aan te maken, hebben wij hiervoor een speciale website aangemaakt. Deze kan u hier vinden: CheckMailServer.

De werking van de hierboven genoemde website is éénvoudig. U vult uw domeinnaam in (bijvoorbeeld test-dns.eu) en vervolgens krijgt u dan ns1.servernaam.nl en ns2.servernaam.nl te zien. De hostnaam, zoals hierboven aangegeven, is dan altijd ns1.servernaam.nl. Dit vult u dan in bij zowel de inkomende server alsook de uitgaande server. Gebruik dus altijd de servernaam met ns1 ervoor. En gebruik nooit mail.domeinnaam.nl. Dit werkt soms en geeft vaak problemen!

Nadat u alle gegevens correct heeft ingevuld, dan klikt u eerst op de -"Opnieuw testen"-knop. Wanneer de test goed gegaan is, dan kunt u vervolgens klikken op "Gereed".
Uw emailaccount is nu correct ingesteld voor Thunderbird en kan u uw emailadres gaan gebruiken.


Waarom hostname gebruiken in plaats van mail.domeinnaam.nl?

Vroeger kon men probleemloos mail.domeinnaam.nl gebruiken voor de inkomende en uitgaande mailserver (hostnaam). Echter worden er steeds meer eisen gesteld aan emailadressen inzake veiligheid door de verschillende emailprogramma's. Wij beveiligen van alle servers de hostname, dus in dit geval de mailserver, met een SSL certificaat. Op die manier kunnen wij relatief globale emailinstellingen aanleveren, sneller helpen bij problemen en u weet zeker dat u uw emails ontvangt en verstuurd via een beveiligde verbinding.

Dit is dan ook de reden waarom u altijd de "Handmatig configureren"-optie moet kiezen. Heel veel emailprogramma's vullen automatisch mail.domeinnaam.nl wat dus niet correct is. Vaak dan ook nog eens met verkeerde poort-nummers en dergelijke, wat tot veel problemen leidt, zoals; niet email kunnen versturen/ontvangen, problemen met een SSL certificaat en ga zo maar door. Als u de bovenstaande stappen correct volgt, dan zal uw emailaccount zonder problemen werken!

Heel vroeger werd ook relay toegestuurd. Dat wil zeggen dat je dan via de mailserver van je internet provider (ISP) email kon versturen vanaf je domeinnaam (bijvoorbeeld smtp.xs4all.nl, smtp.ziggo.nl, etc.). Meestal ging dit gepaard destijds met poort 25. Hier werd onstellend veel misbruik van gemaakt (= spam), waardoor bijna alle hostingproviders dit niet meer toestaan. Dus gebruik geen mailserver van uw internet provider voor het versturen van emails via uw domeinnaam. De kans is zeer aannemelijk dat dit niet werkt of gewoonweg geblokkeerd wordt. Ook had relay vroeger nog een probleem; wanneer je van internet provider (ISP) wisselde, dan werkte je email nog maar half of helemaal niet meer. Hiervan heeft u dus geen last als u de bovenstaande instructies opvolgt!


Wanneer u toch problemen ondervindt, dan kan dit de volgende redenen hebben;

  • u geeft de verkeerde servernaam op of u gebruikt mail.domeinnaam.nl
  • u geeft een verkeerd poortnummer op
  • u heeft een verkeerde verbindingsbeveiliging gekozen
  • u heeft een verkeerde authenticatiemethode opgegeven
  • u gebruikt een verkeerd wachtwoord inzake uw emailadres

Wanneer 3x iets foutief ingevuld heeft, dan volgt een tijdelijke blokkade van circa 15 minuten op de server. Als dit gebeurd, dan zal u minimaal 15 minuten moeten wachten alvorens u het één en ander opnieuw kunt proberen. Helaas kunnen wij hier ook weinig aan. Wanneer u de juiste instellingen gebruikt, dan zal uw emailadres gewoon zonder problemen moeten werken in Thunderbird.

Mocht u er niet aan uitkomen en u bent er zeker van dat u de juiste gegevens heeft ingevuld, dan kan u een support ticket aanmaken. Geef bij het aanmaken van een support ticket altijd een duidelijk onderwerp op, tesamen met een duidelijk omschrijving van het probleem wat u ondervindt en wat u reeds heeft geprobeerd. Hoe meer informatie, hoe beter en dus sneller wij u kunnen helpen.

Het is altijd verstandig om screenshots te maken van het probleem en deze eveneens in het ticket te vermelden. Daarnaast is het ten zeerste aan te bevelen om uw IPv4-adres (altijd vermelden) en IPv6-adres (indien aanwezig) te vermelden in het ticket. Als u deze informatie aanlevert, dan kan een support ticket veel sneller afgehandeld worden. U kan uw IPv4-adres en (indien aanwezig) uw IPv6-adres hier opzoeken: WhatisMyIPAddress.

Maak aub geen support ticket aan als zijnde "Critical" in dit soort situaties, dit zal de verwerking van uw support ticket alleen doen vertragen, daar deze urgentie puur en alleen bedoelt is bij serieuze server calamiteiten en dus niet bedoelt voor email problemen. Bij voorbaat dank.

Onlangs heeft Gmail haar beveiliging opgeschroeft inzake email verzending. Op zich een goed iets, echter levert dit veel problemen op voor klanten die emailadressen (van hun domeinnaam) hebben toegevoegd in Gmail. Hierdoor krijg je de volgende foutmelding: TLS Negotiation failed, the certificate doesn't match the host.

Gelukkig is hiervoor een vrij éénvoudige oplossing. Hieronder een beknopte uitleg over hoe je dit kunt oplossen.

  • Log in bij uw Gmail (via webbrowser of dergelijke)
  • Ga vervolgens naar "Instellingen" (op het radertje klikken rechtsboven)
  • Klik nu op het tabblad met de tekst "Accounts en import"
  • Klik op "gegevens bewerken" van het aan te passen emailadres bij "Mail verzenden als"
  • U krijgt nu een pop-up scherm te zien, klik hierbij op "Volgende stap"

U krijgt nu een scherm te zien met een aantal instellingen, zoals hieronder.

Gmail mail instellingen

Bij SMTP-server dient u de volledige hostname van de server in te vullen waar uw account op staat. Bijvoorbeeld ns1.pleskssd1.nl.
Indien u deze niet (meer) weet, dan hebben wij een pagina online gezet om deze op te zoeken. U hoeft alleen uw domeinnaam in te vullen, bijvoorbeeld: mijndomeinnaam.nl.
Vervolgens krijgt u ns1.naam-van-de-server.nl en ns2.naam-van-de-server.nl terug. Gebruik hierbij dan altijd de volledige regel met ns1. Dit is dan de SMTP-server.

Hier kunt u de naam van de mailserver / hostname opvragen: mailserver check

Hieronder nog een korte uitleg over de andere velden:

  • Gebruikersnaam: dit is altijd uw volledige emailadres, dus bijvoorbeeld: pieter@mijndomeinnaam.nl.
  • Wachtwoord: is het wachtwoord welke gekoppeld staat aan uw emailadres
  • Poort: deze moet op 587 staan
  • Voor de verbinding zelf kiest u: Beveiligde verbinding via TLS (aanbevolen)

Als u de bovenstaande stappen / uitleg opvolgt, dan zou het één en ander weer normaal moeten werken bij het verzenden van uw email via Gmail.
Poort 465 (met SSL) wordt vandaag de dag niet meer aanbevolen, zie ook hier en hier.

Dit is geen server gerelateerd probleem, maar gekomen door een aanpassing (op 2 april j.l.) van Google inzake de beveiliging van Gmail.
Zie voor meer informatie deze pagina van Google.

Zo heel af en toe krijgen wij de melding van klanten dat een mailserver / server / domeinnaam op de zwarte lijst staat bij UCEPROTECT.

Volgens de website van "UCEPROTECT" zijn er drie gradaties, namelijk:

  • UCEPROTECT-Level1
  • UCEPROTECT-Level2
  • UCEPROTECT-Level3

Wanneer uw mailserver, server of domeinnaam op de zwarte lijst komt van "UCEPROTECT", dan zullen wij hier weinig aan doen.
Reden hiervoor is dat dit een notoire oplichter is, die gewoon snel geld wil verdienen aan verwijderingen (de-listing) van zijn/haar zwarte lijst!

Op internet zijn er al talloze meldingen over dit bedrijf/persoon. Zie bijvoorbeeld hier.
Zelfs Trend Micro (bekend van de gerenomeerde anti-virus oplossingen) adviseert elke hosting provider en/of ISP om deze zwarte lijsten niet te gebruiken, zie hier.

Er zijn slechts een klein aantal hosting providers / ISP's die van deze lijst gebruik maken, al wordt met de dag minder. Steeds meer zien in dat dit gewoon pure oplichting is!
En als je bij dit "bedrijf" klaagt of onvriendelijk bent, dan wordt men online voor "gek" gezet, zie hier en hier. Dus professionaliteit is heel ver te zoeken bij dit zogenaamde bedrijf.

Ook kan men, naast een betaalde de-listing aanvraagen, ook een "abonnement" nemen om op een witte lijst geplaatst te worden. Hier moet je wel een vast bedrag per IP per maand voor betalen. In één woord: absurd!
Spam is uitermate vervelend en wij doen er altijd alles aan om dit te voorkomen (o.a. via outbound mailfiltering) en direct actie te ondernemen wanneer wij spam verzending constateren. Maar dat een dergelijke partij hier ook nog eens flink aan wil verdienen? Daar hebben wij géén goed woord voor over.

Wij werken dan ook niet mee aan een betaalde de-listing (= verwijdering van hun zwarte lijst). Op die manier zorg je er alleen voor dat een partij als dit blijft bestaan. Hoe eerder dit soort rotte appels uit deze bedrijfstak verdwijnen, hoe beter. Wij adviseren ook u niet om hier aan mee te doen, m.a.w. te betalen voor een dergelijke de-listing.

Zoals hierboven al staat aangegeven, worden de "blacklists" van UCEPROTECT nog maar door een zeer kleine groep gebruikt. En deze groep wordt met de dag kleiner, gezien alle aandacht in de media, fora, social media e.d. Dus de kans dat u hier hinder van ondervindt is zeer gering. Wanneer uw email geblokkeerd wordt, vanwege UCEPROTECT, dan is het advies om de ontvangende partij (ISP of hosting provider) vriendelijk te vragen om deze blacklist niet meer te gebruiken. Eventueel kan u ook het artikel van Trend Micro (zie hierboven) aanhalen. Want het gebruik van UCEPROTECT zwarte lijsten is zeer discutabel.

Wanneer men niet betaald voor een zogenaamde de-listing bij UCEPROTECT, dan wordt de melding automatisch verwijderd na 7 dagen.

Een "grappig" detail is, is dat het meestal een langere periode stil is rondom UCEPROTECT, om vervolgens weer hier en daar weer de kop op te steken. Wij vermoeden dat de persoon achter "UCEPROTECT", met de fake naam "Claus von Wolfhausen", weer geld nodig heeft en dus weer van alles op de zware lijst plaatst. Zo is onlangs nog het hele netwerk van Amazon en Microsoft nog door hem geblokkeerd. Ook deze zeer grote partijen betalen niet voor een de-listing bij UCEPROTECT!


Tags: server blacklist, mail blacklist, email blacklist, zwarte lijst, blacklist mailserver, uceprotect blacklist.

Het meerendeel van de klanten weet tegenwoordig wel hoe een nep / fake email eruit ziet. Gelukkig! Want je moet nooit ergens op klikken of geld/crypto overmaken.

Helaas blijkt het in de praktijk dat dit nog altijd niet voor iedereen duidelijk is en worden er (onnodige) tickets aangemaakt inzake dit onderwerp. Van al dit soort dergelijke emails is altijd 999 van de 1000 emails gewoonweg nep, dus niet echt. Als dit in een percentage neergezet moet worden, dan zijn van dit soort emails dus 99.9% altijd fake.

Hieronder een een drietal voorbelden van de nep emails die momenteel de ronde doen.

Hallo, hoe gaat het met jou? Ik weet het, het is vervelend om een gesprek te beginnen met slecht nieuws, maar ik kan niet anders.
Enkele maanden geleden heb ik toegang gekregen tot je apparaten die je gebruikt om op het internet te browsen.
Vervolgens heb ik al je internet activiteiten kunnen traceren. Hieronder kun je lezen hoe ik dit voor elkaar heb gekregen:
Allereerst heb ik van hackers de toegang tot meerdere e-mail accounts gekocht (tegenwoordig is dat een fluitje van een cent om dat online te doen).

I am aware one of your passphrase: <oud wachtwoord>. Lets get directly to point.
Not a single person has compensated me to investigate about you. You do not know me and you are probably wondering why you're getting this e-mail?
I actually installed a software on the adult vids (sex sites) site and you know what, you visited this web site to have fun (you know what I mean).
When you were viewing videos, your internet browser initiated working as a Remote control Desktop that has a key logger which provided me access to your display screen and also web cam.

Hi, victim.I write yоu becаusе I put а mаlware оn the wеb раge with porn whiсh yоu hаve visitеd.
My virus grаbbed all your рersonal infо аnd turnеd on yоur сamеrа which сaрtured the рroсеss оf your onаnism.
Just aftеr that the soft savеd yоur соntaсt list.I will dеlеte thе сompromising video and infо if you pаy me 999 USD in bitcoin.

Dit zijn stuk voor stuk allemaal nep emails. Ongeacht waar ze vandaan komen! Vaak lijkt het alsof ze van je eigen emailadres komen, maar dat is niet het geval!
Als je kijkt naar de headers, dan zal je zien, dat deze ergens anders vandaan komen; meestal een heel vreemd emailadres of rechtstreeks van een IP-adres (via een sciript verstuurd wellicht). Gewoon geen aandacht aan dit soort emails besteden en direct verwijderen. Ja, maar de email is van mij afkomstig? Neen, dat is niet zo. het mag dan wel zo lijken, maar dat is niet het geval. Het is dus gewoon onzin!

Ook zijn er vandaag talloze andere nep emails, waar men probeert om je geld, je rekeninggegevens of je privegegevens te onfutselen. Banken sturen je nooit, maar dan nooit een bericht dat je pas geblokkeerd is. T-Mobile verzoekt je nooit, maar dan ook nooit om te betalen in Bitcoin. Andere voorbeelden van nep emails die wij regelmatig voorbij zien komen zijn ondere andere van:

  • ING (rekening geblokkeerd)
  • ABN AMRO (betaalpas vervangen)
  • Rabobank (pas geblokkeerd)
  • T-Mobile (rekening, betalen met Bitcoin)
  • PostNL (pakket gemist)
  • CJIB (rijbewijs ingenomen)
  • Intrum Justitia (spookfactuur met virus)
  • ICS (creditcard beblokkeerd)

En ga zo maar door... Er zijn tientallen, zo niet honderden verschillende voorbeelden op te nomen (zie ook screenshots onderaan). Trap hier niet in! Klik nergens op! Vul nergens gegevens in naar aanleiding van dit soort emails. Dit geldt voor ieder emailaccount of emailadres die u heeft; of deze nu wel of niet bij ons gehost is. Verwijder dit soort emails altijd. Hiermee voorkomt u altijd problemen. En voorkomen is altijd beter dan genezen!

Controleer en/of raadpleeg bij twijfel de Fraudehelpdesk in dit soort gevallen. Deze partij heeft afgelopen jaar al meer dan 600.000 (!) meldingen gehad van verschillende nep emails. Of neem telefonisch contact op het bedrijf vermeld in de email (zoek het nummer online op en gebruik niet het nummer welke eventueel vermeld staat in de email). Dus u bent niet de eerste die een dergelijke email ontvangt en zeer zeker niet de laatste. Het is gewoonweg niet te voorkomen dat u dergelijke emails ontvangt. Spammers worden steeds slimmer en verzinnen nieuwe methoden om geld en/of gegevens van u te kunnen krijgen.

Nogmaals; 99.9% van al dit soort emails zijn gewoon nep. Trap er niet in en verwijder een dergelijke email.

Het heeft weinig zin/nut om hier een support ticket voor aan te maken, daar wij hier ook weinig tegen kunnen doen. Wij zullen u verwijzen naar dit KB artikel en u het advies meegeven om deze email te verwijderen. Meer kunnen wij niet doen helaas. Onze anti-spam software (Spamprotector) wordt iedere dag voorzien van nieuwe updates en herkenbaarheden in mogelijke spam, maar zoals u hierboven heeft kunnen lezen worden de spammers ook steeds slimmer en vinden telkens nieuwe manieren uit om voorbij dergelijke anti-spam filters te komen. En zolang dit nog rendabel voor hun is, zal dit ook wel zo blijven...

Hieronder een aantal zeer bekende voorbeelden van nep emails.

Wat zijn e-mail headers?

Wanneer u een e-mail ontvangt, kunt u in uw e-mail- of webmail programma de inhoud van het bericht bekijken en lezen. De inhoud van het bericht wordt ook wel de body genoemd. Daarnaast zijn er ook headers ingesloten in het bericht. Deze headers zijn normaal gesproken niet allemaal zichtbaar. In dit artikel leert u wat e-mail headers zijn, waarvoor ze gebruikt worden en hoe u ze in uw email- of webmail programma kunt weergeven.

E-mail headers

In de headers van een bericht staat belangrijke informatie, zoals de afzender en het onderwerp. Daarnaast geven de headers informatie over SPAM-filtering, virusscans en de route die het e-mailbericht heeft afgelegd van afzender naar bestemming. De headers kunnen bekeken worden in de bron van een e-mailbericht. De headers beginnen bij de eerste regel in het bericht, tot aan de eerste lege regel. Daarna begint de zichtbare inhoud van het bericht.

Op de route van afzender naar ontvanger, kunnen verschillende mail servers headers toevoegen aan het bericht.

Waarvoor worden e-mail headers gebruikt?

Veel belangrijke informatie in de headers is bedoeld als hulpmiddel voor beheerders. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als er problemen zijn met het versturen of ontvangen van mail, als aflevering erg lang duurt, of als een bericht ten onrechte als SPAM wordt gemarkeerd.

Support helpt u graag bij problemen met uw e-mail. Soms is voor het vinden van een oorzaak informatie nodig uit headers van uw berichten.

Headers weergeven

De headers van een e-mailbericht zijn normaal gesproken niet allemaal zichtbaar. Als Support u vraagt om alle headers in een bericht, kunt u ze weergeven in uw e-mailapplicatie. Hieronder vindt u handleidingen voor de door u meest gebruikte applicaties.

Outlook XP/2003/2007

Klik met de rechtermuisknop op het bericht en kies Opties.

De headers worden weergegeven in het tekstvak Internet headers. U kunt deze headers nu ook kopiëren en plakken in een nieuw bericht, om ze op te sturen.

Apple Mail

Selecteer het bericht waarvan u de headers wilt weergeven.

Ga in het menu van Apple Mail naar Weergave → Bericht → Lange kopteksten, of druk op ⇧⌘H (Engels: View → Message → All Headers).

Alle headers worden nu boven het bericht weergegeven. Als u de headers wilt opsturen, geeft u, terwijl de headers weergegeven worden, de opdracht: Stuur door (Engels: Forward).

Squirrelmail

Open uw bericht. Klik vervolgens op ‘bekijk volledige bericht informatie’.

@mail

Open uw bericht. Klik op View Headers.

Voorbeeld van e-mailheaders

Hieronder staat een voorbeeld van alle headers bij een bericht:

[sourcecode language=”text”]
Return-Path: voorbeeld@voorbeelddomein.eu
X-Original-To: info@helpburo.eu
Delivered-To: vb@helpburo.eu
Received: from localhost (localhost [127.0.0.1]) by mail.helpburo.eu (Postfix)
with ESMTP id BE7E14280C7 for ; Thu, 1 August 2015 17:07:39 +0200 (CEST)
X-Virus-Scanned: mailscanner@spamprotector.nu
X-Spam-Flag: NO
X-Spam-Score: -2.598
X-Spam-Level:
X-Spam-Status: No, score=-3.598 tagged_above=-10 required=4
tests=[BAYES_00=-2.599, HTML_MESSAGE=0.001, RCVD_IN_DNSWL_LOW=-1]
Received: from mail.helpburo.eu ([127.0.0.1]) by localhost (mail.helpburo.eu [127.0.0.1])
(spamproof.nl, port 10024) with LMTP id BZ2sOR94617F
for ; Thu, 1 August 2015 17:07:36 +0200 (CEST)
Received: from mail.helpburo.eu (mail.helpburo.eu [83.172.140.111]) by mail.helpburo.eu (Postfix)
with ESMTPS id 39AA14280B9 for ; Thu, 1 August 2015 17:07:36 +0200 (CEST)
Received: from localhost (mail.helpburo.eu [127.0.0.1]) by mail.helpburo.eu (Postfix)
with ESMTP id 2A759DBC23 for ; Thu, 1 August 2015 17:07:36 +0200 (CEST)
X-Virus-Scanned: mailscanner@spamprotector.nu SMTP
Received: from mailscanner@spamprotector.nu ([127.0.0.1]) by localhost (mail.helpburo.eu [127.0.0.1])
(spamproof.nl, port 10024) with LMTP id 1fH6vUtkAEc1
for ; Thu, 1 August 2015 17:07:33 +0200 (CEST)
Received: from [PCmijncomputer] (sal3d.adsl.online.nl [127.0.0.1])
(using TLSv1 with cipher AES128-SHA (128/128 bits)) (No client certificate requested)
by mail.helpburo.eu (Postfix) with ESMTPSA id B4BB5DBBEB
for ; Thu, 1 August 2015 17:07:33 +0200 (CEST)
From: "Peter Post"
To: vb@helpburo.eu
Subject: Voorbeeld
Date: Thu, 1 August 2015 17:07:36 +0200
Message-ID: &lt;000807cad1bdc42d894a8880$@nl&gt;
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative; boundary="—-=_NextPart_000_0004_01CAD1BD.D44CFD80"
X-Mailer: Microsoft Office Outlook 16.0
Thread-Index: AcrRrRAWeAhiD9pNSTC3W5FmIdSWmQ==
Content-Language: nl
[/sourcecode]

Wij begrijpen dat het zeer vervelend is dat u meerdere keren per dag spam of andere ongewenste emails ontvangt. Vaak wordt dan gevraagd of er iets op de server is verandert of een andere wijziging is doorgevoerd ergens. Helaas hebben server wijzigingen hier haast geen enkele invloed op. Meestal zijn andere oorzaken hier schuld aan. Hieronder noemen wij een paar mogelijke oorzaken op. Uiteraard zijn er nog andere voorbeelden, maar hieronder zijn de meest voorkomende oorzaken. Onderaan deze pagina ziet u wat zelf voor de rest kunt doen om spam tegen te gaan en/of te blokkeren.

  • U heeft uw emailadres(sen) open en bloot op uw website vermeld staan
    • Voor spammers is het dan gemakkelijk om uw emailadres te achterhalen en zullen hier dan ook spam emails versturen. Wanneer u uw emailadres op uw website wilt hebben staan, vervang dat het "@"-teken door bijvoorbeeld "[at]" of maakt van het "@"-teken een afbeelding (.png of .jpeg). Op die manier maakt u het (toekomstige) spammers wel een stuk lastiger.

  • U heeft een (contact)formulier op uw website staan
    • Uiteraard is er niks mis met het gebruik van een (contact)formulier op een website, echter dient deze wel goed beveiligd te zijn via een zogenaamde captcha code. Dat is een code die men moet invoeren alvorens men het formulier kan versturen. Eén van de bekendste voorbeelden van een dergelijke captcha code is die van Google, namelijk: reCAPTCHA. Dit is iets wat u zelf moet doen of diegene die uw website heeft gemaakt.

  • Uw emailadres is ergens, door een hack, bekend
    • Steeds meer websites, webshops en dergelijke worden gehackt. Hierdoor komen privé gegevens op straat te liggen, zo ook uw emailadres. Spammers gebruiken dan deze emailadressen om spam hierheen te versturen, daar men de "garantie" heeft dat deze actief in gebruik zijn. Hier kan weinig aan gedaan worden, maar dit is wel op te zoeken. Zo bestaat de website haveibeenpwned.com waar u gemakkelijk kan controleren of uw emailadres ergens in een gehackte database stond. Hier is weinig aan te doen, maar u weet wel waar de spam mogelijk vandaan komt. Het is sowieso verstandig om de wachtwoorden van uw emailadressen aan te passen.

  • Uw (Wordpress) website is gehackt en/of onveilige programmatuur
    • Ook zien wij vaak dat slecht onderhouden (Wordpress) websites en/of (Wordpress) plugins gehackt worden en vervolgens misbruikt worden om spam te versturen. U (of diegene die uw website heeft gebouwd) bent zelf verantwoordelijk voor het updaten en onderhouden van uw website(s). Enige wat wij onderhouden en voorzien van updates is de server zelf (bij shared hosting omgevingen). Wat u als klant erop plaatst, daar is de klant zelf verantwoordelijk voor en dient dan ook zelf zorg te dragen voor het onderhoud hiervan. Een gehackte (Wordpress) website kan leiden tot veel spam (zowel uitgaand als binnenkomend).

 

Spam tegen houden en/of blokkeren

Wat kunt u doen om de hoeveelheid spam en/of andere ongewenste emails te minderen? Ieder webhosting pakket (van Plesk of DirectAdmin) beschikt over een standaard anti-spam filter. Dit is een basis anti-spam filter die redelijk wat spam emails kan tegen houden. Hieronder de handleidingen die u kan raadplegen voor uw hosting pakket.



Spamprotector (99% effectief)

Indien u nog altijd veel spam ontvangt na het instellen van de spamfilters op uw emailadressen of wanneer u geen kennis en/of zin heeft om dit in te stellen voor ieder emailadres, dan kan u ook kiezen voor ons eigen antis-spam oplossing, namelijk: Spamprotector. Spamprotector is dus onze eigen anti-spam oplossing die zeer effectief is (filters 99% van alle ongewenste emails). Wij gebruiken zelf ook Spamprotector en dit werkt nagenoeg perfect en scheelt heel veel spam.

Spamprotector hoeft u niet in te stellen; it doen wij voor u. U heeft dan ook totaal geen technische kennis nodig. Spamprotector kost slechts per jaar 12.00 Euro. Met Spamprotector worden alle emailadressen van één domeinnaam volledig beschermd. Wanneer u domeinnaam aliassen heeft ingesteld (op het hoofddomein) dan worden deze ook automatisch beschermd door Spamprotector. Het komt erop neer dat u voor 12.00 Euro per jaar bijna volledig van spam en andere ongewenste email bent verlost.

Wij kunnen Spamprotector heel goed aanbevelen vanwege de zeer goede resultaten dit ons anti-spam filter behaald. Spamprotector is beschikbaar voor zowel Plesk webhosting pakketten alsook voor DirectAdmin webhosting pakketten. Wanneer u Spamprotector wenst te bestellen, dan kan u een support ticket aanmaken op Helpburo of ons een email toe doen komen. Vermeld dat u Spamprotector wenst en dat u akkoord gaat met de kosten van 12.00 Euro per jaar tesamen met de domeinnaam die u wilt beschermen tegen ongewenste emails. Dan doen wij de rest voor u.

In deze handleiding leggen wij uit hoe u gemakkelijk en snel uw emailaccount toevoegd op uw iPhone / iPad.
De handleiding gaat ervan uit dat u reeds een emailaccount heeft aangemaakt in het Plesk of DirectAdmin controle paneel. Heeft u dit nog niet gedaan, dan dient u dit eerst te doen.

In dit voorbeeld gebruiken wij de domeinnaam www.i-s-e.nl. In plaats daarvan vult u uw eigen gegevens in.

Om een IMAP mailbox toe te voegen in uw iPhone / iPad gaat volgt u de onderstaande stappen.

Open "Instellingen" op uw iPhone / iPad

Stap 1
Selecteer "E-mail, contacten, agenda's"
Stap 2
Selecteer "Nieuwe account"



Stap 3
Selecteer "Anders"
Stap 4
Selecteer "Voeg mailaccount toe"



Stap 5
Vul de velden "Naam", "E-mail" en "Wachtwoord" in
En geef het account een beschrijving zoals "Mail ISE"
Stap 6
Selecteer "IMAP" en vul onder "Server inkomende post" de velden "Hostnaam" en "Gebruikersnaam" in. De hostnaam is meestal "mail." gevolgd door de domeinnaam. In dit voorbeeld is dat dus: mail.i-s-e.nl. De gebruikersnaam is het e-mailadres.



Stap 7
Vul nu onder "Server uitgaande post" de velden "Hostnaam", "Gebruikersnaam" en "Wachtwoord" in. Hostnaam, gebruikersnaam en wachtwoord zijn hetzelfde als u in stap 6 heeft ingegeven.
Klik vervolgens op "Volgende" (een waarschuwing verschijnt nu).
Stap 8
Selecteer "Ga door" (soms moet dit twee keer)



Stap 9
Sla nu uw instellen op door "Bewaar" te selecteren.
U heeft nu succesvol uw emailaccount toegevoegd op uw iPhone / iPad!



Om de beveiligingsinstellingen controleren door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1
Selecteer "E-mail, contacten, agenda's" en klik vervolgens op het desbetreffende account waar u de beveiligingsinstellingen van wenst te controleren.
Stap 2
Selecteer "Account"



Stap 3
Selecteer nu "SMTP"
Stap 4
Selecteer nu "Hoofdserver"



Stap 5
Controleer of "Gebruik SSL" is ingeschakeld en "Serverpoort" is ingesteld op 587. Selecteer vervolgens "Annuleer" en daarna weer "Account".
Stap 6
Selecteer nu "Geavanceerd"



Stap 7
Controleer of "Gebruik SSL" is ingeschakeld.
 
 



Het is gebleken dat de Microsoft updates problemen veroorzaakt voor het gebruik met IMAP in combinatie met Outlook/Office365

Op de volgende url kunt u het artikel er op nalezen m.b.t deze problematiek:
http://www.inmotionhosting.com/support/news/general/imap-issues-affecting-outlook-2013-and-office-365-functionality

Een van de geboden oplossingen staat hieronder vermeld:

Disable the "Show only subscribed folders" option in Outlook
============================================================

1. Right-click the name of your account with the issue, then click the IMAP Folders... link.

2. Outlook will open a box with IMAP folders.There is a checkbox that says, "When displaying hierarchy in Outlook, show only the subscribed folders." Uncheck that box.

3. Force sending/receiving within Outlook and everything should synchronize up properly.

POP
POP (Post Office Protocol) is het meest bekende email protocol.
Bij dit protocol worden emailberichten van de server opgehaald en (afhankelijk van instellingen binnen het email programma) verwijderd. De emailberichten staan vervolgens alleen op uw computer en zijn niet meer online te bekijken.

Dit protocol is het meest geschikt als u gebruikmaakt van een enkele emailclient, bijvoorbeeld uw thuis-pc. Er zitten twee voordelen aan het gebruik van POP. Ten eerste wordt de email snel opgehaald. Daarnaast blijft de mailbox op uw dienst leeg en raakt niet vol, wanneer de email is opgehaald van uw dienst.

Specificaties voor het gebruik van POP bij Internet Service Europe BV:

Inkomende mailserver: mail.uwdomeinnaam.nl
Poort: 110

Uitgaande mailserver: mail.uwdomeinnaam.nl
Poort: 587



IMAP
IMAP (Internet Message Access Protocol) is een uitgebreid protocol voor het lezen, opslaan en beheren van uw email, waarbij u online kunt werken. Dit betekent dat de acties die u in het email programma op uw computer uitvoert, worden gereflecteerd in uw mailbox op de server. Dit geeft u meer flexibiliteit en maakt het mogelijk dat u zowel thuis als wel mobiel of op locatie, altijd uw email bij de hand heeft. Een nadeel is dat de email zowel in uw email programma alsmede op uw hostingaccount blijft, waardoor uw mailbox (en dus ook uw hostingaccount) sneller vol raakt.

Specificaties voor het gebruik van IMAP bij Internet Service Europe BV:

Inkomende mailserver: mail.uwdomeinnaam.nl
Poort: 143

Uitgaande mailserver: mail.uwdomeinnaam.nl
Poort: 587

Indien u problemen ondervindt met uw Apple computer na de upgrade naar El Capitan (MacOS), dient u opnieuw uw SMTP servers in te stellen.
Blijkbaar heeft Apple een 'bug' over het hoofd gezien.

U dient uw SMTP servers opnieuw in te stellen in een apart venster. Dit doet u als volgt:

Mail > Accounts > Accountinformatie > Uitgaande mail server (drop down menu) > Wijzig SMTP server lijst > Kies de mailserver en pas deze aan.

Indien u de juiste instellingen zoekt in verband met uw emailaccount, dan adviseren wij één van de volgende pagina's te raadplegen:

- POP mailaccount instellen op Mac OS X
- IMAP mailaccount instellen op Mac OS X

Onderaan beide pagina's staat vermeld hoe u de SMTP server correct dient in te stellen.

Outlook 2016 brengt diverse problemen met zich mee, waaronder de bekende "IMAP-bug".
Dit probleem omvat het niet kunnen verwijderen van een email bericht, wanneer u dus IMAP gebruikt.

Om dit op te lossen gaat u naar uw instellingen (accountinstellingen) in Outlook 2016.
Vervolgens klikt u op "Wijzigen" (in het midden) en dan op "Meer instellingen" (rechts onderin).

Nu klikt u op het tabblad "Geavanceerd"

IMAP Outlook

Vervolgens zorgt u er voor dat de onderste 2 opties aangevinkt staan, zoals in het voorbeeld hierboven.
Tot slot op "OK" klikken...

Helaas zijn er diverse problemen met de nieuwe versie van Outlook 2016 van Microsoft.
Naast de "beruchte" IMAP-bug is er ook een probleem met de synchronisatie van de "Postvak In" bij gebruik van IMAP in Outlook 2016.

Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen. Ga hiervoor als volgt te werk.

Om dit op te lossen gaat u naar uw instellingen (accountinstellingen) in Outlook 2016.
Vervolgens klikt u op "Wijzigen" (in het midden) en dan op "Meer instellingen" (rechts onderin).

Nu klikt u op het tabblad "Geavanceerd"

Postvak In synchronisatie bij Outlook i.c.m. IMAP.

Vul de tekst "Inbox" in bij het veld "Pad van de hoofdmap" zoals hierboven is aangegeven in de screenshot.
Tot slot op "OK" klikken...

 

Wanneer u in Apple Mail OS X de melding:

Het bericht 'titel mail' kan niet worden verplaatst naar de postbus 'Prullenmand — gebruikersnaam@domeinnaam.nl'
Het IMAP-commando ''UID COPY' (doel: Deleted Messages)' is mislukt voor de postbus 'INBOX' met serverfout: Error in IMAP command received by server.

Of een soortgelijke melding krijgt, dan kunt u dit oplossen door:

a) Verplaatsen van verwijderde items naar prullenbak uitzetten.

1. Open Apple Mail
2. Open Preferences
3. Selecteer Accounts
4. Selecteer je Account en klik op 'Mailbox Behaviors"
5. Vink de optie "Move deleted messages to the Trash mailbox." uit
6. Sluit Preferences
7. Klik op Save



b) Verplaatsen van verwijderde items naar prullenbak aanzetten.

1. Open Preferences
2. Selecteer Accounts
3. Selecteer je Account en klik op 'Mailbox Behaviors"
4. Vink de optie "Move deleted messages to the Trash mailbox." aan
5. Sluit Preferences
6. Klik op Save


Helaas is Apple afgestapt van het accepteren van zogenaamde "self-signed" (zelf ondertekende) certificaten.

Hierdoor worden wij gedwongen om voor alle servers nieuwe certificaten aan te vragen en opnieuw te installeren. Normaliter zou u hier weinig van merken, echter bij Apple hebben ze een 'bug' in hun software zitten, waardoor het oude (self-signed) certificaat niet overschreven c.q. vervangen kan worden. Dit probleem ligt aan de huidige versie iOS (oudere versie hebben dit probleem niet). Ook op het forum van Apple zelf regent het klachten hierover, echter doet Apple er (momenteel) bar weinig aan om dit adequaat op te lossen. Waarschijnlijk ligt de prioriteit meer bij het uitbrengen van een nieuwe iPhone, dan het oplossen van problemen.

Gelukkig is er wel een oplossing om het certificaat alsnog te kunnen accepteren. Hiervoor moet je de bestaande uitgaande mailserver van je domein/account verwijderen. Je kan hem alleen verwijderen wanneer deze (uitgaande) mailserver niet in gebruik is. Dus mocht dit in 1e instantie niet direct lukken, dan dient u andere uitgaande mailserver tijdelijk te activeren. Wanneer dit gebeurt is, dan kunt u de uitgaande mailserver van uw account/domein daadwerkelijk verwijderen en opnieuw aanmaken. Wanneer u deze dan nu opnieuw aanmaakt, dan kunt u ook zonder problemen het nieuwe certificaat accepteren. Dit euvel is puur en alleen te wijten aan Apple. U kan het één en ander zelf hierover ook vinden op het forum van Apple.

Hier staat de uitgebreide oplossing (in het Engels) van de gebruiker Jesse Ohlsson: Apple forum

Wanneer u Outlook gebruikt (uit uw Office pakket) en u gebruikt IMAP, dan kunt u de volgende foutmelding te zien krijgen:

Outlook IMAP foutmelding

Deze foutmelding geeft aan dat Outlook geen mappen kan aanmaken / gebruiken op de server (bij IMAP).

Dit is op te lossen door met de rechtermuisknop te klikken op uw emailadres in Outlook en vervolgens "Eigenschappen van account" te klikken.
Eventueel kan u ook op de tekst "Bestand" klikken links bovenin.

Klik nu op "Accountinstellingen" en nogmaals "Accountinstellingen". Dubbelklik nu op het bestreffende emailaccount. U krijgt nu wederom een nieuw venster te zien.
Van hieruit klikt u op "Meer instellingen ..." en klik in het nieuwe venster vervolgens op het tabblad "Geavanceerd".

Halverwege de pagina ziet u de tekst "Pad van de hoodmap:" staan. Vul hier de tekst "Inbox" in (zonder aanhalingstekens).

Outlook IMAP foutmelding oplossing


Klik vervolgens op "OK" en daarna op "Volgende". Nu wordt er een test uitgevoerd. Als deze succesvol is, dan klikt u op "Sluiten", "Voltooien" en tot slot op "Sluiten".
U ziet nu een aantal nieuwe mappen erbij komen (de zogenaamde IMAP mappen op de server) en u kan nu email verzenden (en ontvangen uiteraard) zonder problemen.

Mocht u toch nog problemen ondervinden, dan kunt u een support ticket inschieten op Helpburo.eu. Vermeld in het ticket altijd zoveel mogelijk informatie inzake het probleem en (indien mogelijk) aangevuld met een foutmelding. Op die manier kunnen onze technici het problemen onderzoeken voor u.

Een vervelend fenomeen wat tegenwoordig vaak de kop op steekt is dat emails (soms) onterecht aangezien worden als zijnde spam en vervolgens in de spam map terecht komen.

Vooropgesteld; op de meeste servers hebben wij tegenwoordig een uitgaand mail filter geinstalleerd wat ervoor zorgt dat een (mail)server niet op een zwarte lijst (black list) komt te staan. Dit is tegenwoordig gewoonweg noodzakelijk, daar er vandaag de dag veel meer emails worden verstuurd dan bijvoorbeeld 3 jaar geleden. Wanneer een server op een dergelijke zwarte lijst komt te staan, dan worden emails bijna altijd geweigerd. Een dergelijke oplossing brengt aardig wat kosten met zich mee, maar geeft ook een garantie dat daadwerkelijke spam emails tijdig onderschept worden en vervolgens ervoor zorg draagt dat de (mail)server niet op een zwarte lijst komt te staan.


Algemene informatie
Meestal verdwijnen emails in de spam map bij de (al dan niet) gratis emailaccounts van Microsoft (denk aan Hotmail, Outlook, etc.) en Google (Gmail). Helaas gebeurt dit steeds vaker en is de oorzaak hiervoor extreem moeilijk te achterhalen, laat staan te voorkomen. Het is zelfs zo (bij Microsoft in ieder geval; dit hebben onze technici getest) dat wanneer er één of twee gebruikers uw email als ongewenst aanklikken of markeren als zijnde spam (ook al is dit volledig onterecht) dat alle toekomstige emails die u verzend van uw emailaccount bij andere gebruikers ook worden aangezien als spam of ongewenst. Dit ongedaan maken? Tot op heden is hier geen permanente oplossing voor (helaas). Dat zou mooi zijn, anders zou iedereen probleemloos emails kunnen verzenden.

In theorie zou je wellicht het tegenovergestelde ook kunnen proberen, dus een aantal Hotmail / Gmail adressen aanmaken, vervolgens hier vanuit uw eigen emailaccount naar emailen en dan deze juist niet als ongewenst markeren. Ik geef hierbij niet aan dat dit überhaupt zou werken, maar in theorie zou dat wel kunnen afgaande op huidige gebruikte systemen bij Microsoft en Google. Daarnaast kost deze onbewezen "theorie" wel aardig wat werk, immers moet je meerdere (gratis) accounts aanmaken hiervoor bij de twee genoemde bedrijven.

U bent trouwens niet de eerste, maar zeer zeker ook niet de laatste met dit dergelijke probleem. Wij zelf hebben hier ook mee te maken, zeker wanneer wij emails versturen met (bijvoorbeeld) accountgegevens van een server of hosting pakket. Door de inhoud worden deze al vaak (onterecht) aangezien als zijnde spam. En dit is 99 van de 100 keer het geval bij (gratis) emailaccounts van Microsoft en (in iets mindere mate) bij Google. Ook zie je bij webshops, na het plaatsen van een online bestelling, dat men vermeld dat je je spammap in de gaten moet houden, want vaak komt de bestelbevestiging of zelfs een factuur zomaar in de spammap terecht. Ook zij kampen met dit probleem. Het is tegenwoordig al zo erg dat zelfs "kale" emails (dus zonder linken, afbeeldingen, documenten en dergelijke) ook al linea recta de spammap in verdwijnen. De reden? Eén of twee gebruikers hebben uw (eerdere) emails aangemerkt als zijnde spam en hier wordt u vervolgens het dupe van. Erg vervelend, maar waar.


Is er helemaal niets hier tegen te doen?
Jazeker wel! Een tweetal mogelijke oplossingen wat helpt is een correct SPF-record en DKIM activeren op uw hostingaccount(s) onder de DNS-instellingen. Dit zijn twee algemene opties die de kans kleiner maken dat uw email(s) aangezien worden als zijnde spam of ongewenst. Werkt dit altijd? Helaas niet; wederom vanwege de eerdere, hierboven, genoemde reden.

Voor SPF bestaat een hele goede handleiding met zeer veel informatie over de werking van SPF en hoe deze correct in te stellen. De handleiding kan u hier terug vinden. Vervolgens kan het SPF-record hier en hier getest worden. Voor DKIM vindt u hier een handleiding terug. Beide handleidingen kunnen ook op de website in het Nederlands terug gevonden worden, echter is de Engelse versie uitgebreider. Het kan wel even duren voordat het effect in werking treed en zodoende zichtbaar wordt, dit is deels afhankelijk van de ingestelde TTL (Time To Live) van uw domein.

Eén van onze senior technici heeft onlangs dieper gekeken naar dit probleem en kwam daarbij tot het volgende:

"In the end, you can do a lot, but in the end the mail filtering on the receiving mail server decides based on sometimes strange algorithms, why to dump a mail to Junk folders. Sometimes its just enough to add the sending mail address to the address book - and the mails are accepted."

Men zou dus de tegenpartij kunnen informeren en/of verzoeken om u op te nemen in het adresboek bij de mailaccounts van Microsoft / Gmail. Ook deze stap zal geen 100% garantie geven dat (al) uw emails nooit meer in de spammap of map met ongewenste items verdwijnen, maar dit zou zeer zeker helpen, daar een persoonlijke instelling altijd boven het anti-spam mechanisme gaat van Microsoft / Gmail. Dat dit probleem al langer speelt, is ook terug te vinden in de diverse zoekmachines, fora's en social media. Zie hieronder een tweetal verschillende artikelen (wanneer u zin heeft om diepen in te gaan in de materie).

Zo kan u zelf constateren dat dit gewoon een wereldwijd probleem is, die niet alleen ons treft, maar in feite alle hostingproviders over de gehele wereld. En meestal gaat het dan bijna altijd om (gratis) emailaccounts bij Microsoft en (in iets mindere mate) Gmail emailaccounts. Het is en blijft gewoonweg een zeer vervelend iets, ook vandaag de dag. Wij hopen u met deze informatie iets meer kennis van zaken te hebben gegeven en u meer inzicht te hebben verschaft in deze lastige problematiek.

Wanneer wij ooit een 100% feilloze oplossing hiervoor vinden, dan zal dit vanzelfsprekend toegepast worden op al onze servers. Ook wij ervaren dit als zeer vervelend, zeker wanneer een (nieuwe) klant ons een email stuurt dat men nooit zijn/haar logingegevens heeft ontvangen, terwijl deze al dezelfde werkdag verstuurd was. Wij beginnen alweer te huiveren als wij een nieuwe bestelling binnen krijgen en dat de klant een Hotmail of Gmail emailadres heeft gebruikt. Vandaar dat wij ook altijd melden, in de webbrowser, dat men ook hun spammap in de gaten moet houden, zoals zoveel webwinkels dat tegenwoordig al standaard doen.


Ik kom er niet uit met die SPF / DKIM records
Wanneer u het bovenstaande gelezen heeft en het lukt u altijd nog niet met het (correct) instellen van een goed SPF-record en het activeren van DKIM op uw domeinnamen en/of emailaccounts, dan kan u altijd een support ticket aanmaken bij ons via Helpburo. Wanneer u dit doet, dan hebben wij altijd de originele (email) headers nodig van een email die in de spammap is belandt. Anders wordt dit ook vrij lastig voor ons om het één en ander goed na te lopen.

De headers kunt u het beste als tekst plakken in het support ticket (of nog beter als los .txt bestand). Een screenshot maken hiervan is niet aan te bevelen, daar dit voor ons zeer lastig werkt met het opzoeken en testen van zaken. Als u niet weet wat headers zijn of wanneer u niet weet hoe u deze dient te vinden, dan kan u dit vinden in een ander Helpburo artikel, namelijk hier.

Wanneer wij de gevraagde email headers, als zijnde tekst of in een los .txt bestand, hebben ontvangen in uw support ticket. Dan kunnen onze technici het één en ander controleren of alles daadwerkelijk goed ingesteld staat of dit voor u doen.

U kan uiteraard gebruik maken van een betaalde dienst van Microsoft (Office 365 account). In dat geval loopt de email niet meer via ons, maar dus extern (via Microsoft).

Wij kunnen dan eventuele problemen niet meer inzien en/of oplossen. Hou hier rekening mee. Bij eventuele problemen zal u dan contact op moeten nemen met Microsoft zelf.
Normaliter zijn dit betaalde diensten van Microsoft (Office 365 betreft een abonnement), daar u hiervoor betaald bij Microsoft, zal u hier dan ook support moeten (en kunnen) aanvragen. Zij hebben wel inzage tot eventuele problemen m.b.t. hun maildiensten c.q. mailservers.

Raadpleeg de informatie die u heeft ontvangen van Microsoft inzake het instellen van uw DNS-records. Indien u wenst dat wij voor u de DNS-records correct instellen, dan is dit mogelijk tegen éénmalige tech kosten van 20.00 Euro. Indien u dit wenst, dan zal u een support ticket aan moeten maken. Zorg ervoor dat u in het support ticket alle noodzakelijke informatie vermeld die u van Microsoft heeft gekregen. Indien noodzakelijk, dan kunnen wij login informatie nodig hebben t.b.v. uw Microsoft (Office 365) account. Soms worden verkeerde instellingen gebruikt en/of doorgegeven.

Een voorbeeld van aan te passen DNS-records ziet u hieronder:

  • autodiscover.voorbeelddomein.tld. 300 CNAME autodiscover.outlook.com.
  • enterpriseregistration.voorbeelddomein.tld. 300 CNAME enterpriseregistration.windows.net.
  • lyncdiscover.voorbeelddomein.tld. 300 CNAME webdir.online.lync.com.
  • sip.voorbeelddomein.tld. 300 CNAME sipdir.online.lync.com.
  • enterpriseenrollment.voorbeelddomein.tld. 300 CNAME enterpriseenrollment.manage.microsoft.com.
  • voorbeelddomein.tld. 300 MX (0) voorbeelddomein-tld.mail.protection.outlook.com.
  • __sip.__tls.voorbeelddomein.tld. 300 SRV sipdir.online.lync.com.
  • __sipfederationtls.__tcp.voorbeelddomein.tld. 300 SRV sipfed.online.lync.com.
  • voorbeelddomein.tld. 300 TXT MS=ms54432145

Let op! Dit is slechts een voorbeeld. Als u dergelijke records gebruikt en/of heeft ingesteld, dan gebruikt u dus een (email)dienst bij Microsoft. Uw email loopt dan extern en niet meer direct via ons. U zal dus derhalve voor email problemen bij Microsoft zelf moeten zijn.

Dit artikel is niet van toepassing als u email via ons heeft lopen en u daarnaast gebruikt van Office Outlook producten, zoals Outlook 2016, Outlook 2019 e.d.

Wij hebben hier al een zeer uitgebreid artikel aan toegewijd inzake het probleem dat emails (onterecht) als ongewenst worden aangezien en vervolgens dus daardoor in de spam map verdwijnen bij de ontvanger.

Mocht u dit artikel willen lezen (zeer zeker aan te bevelen), dan kan u dit artikel hier terug vinden:

In het hierboven genoemde artikel worden ook eventuele oplossingen aangedragen wat u hier mogelijkerwijs tegen kan doen.

Het grootste probleem in deze zijn Microsoft emailaccounts, denk hierbij aan o.a. outlook.com, hotmail.com, msn.com en alle overige (online) emailadressen van Microsoft (al dan niet gratis). Bij Gmail en andere partijen speelt dit probleem niet. Zo wel, dan valt dit normaliter gemakkelijk op te lossen door het SPF-record aan te passen c.q. te corrigeren. Zie hiervoor het hierboven genoemde kennisbank artikel.

Ondertussen hebben wij ook niet stil gezeten, zo hebben wij met een aantal developer/technici van onszelf alsook met die van Plesk en DirectAdmin dit probleem onderling besproken. Na vele dagen diverse tests te hebben uitgevoerd is men tot de conclusie gekomen dat het probleem duidelijk bij Microsoft ligt in deze. De oorzaak (vertaald uit het Engels) ligt bij het feit dat Microsoft op haar servers in feite een te korte "timeout" heeft ingesteld staan. Hierdoor wordt (in de header) vaak het volgende weergegeven: Received-SPF: TempError.

De standaard instelling die Microsoft hanteert is slechts 100ms, wat dus echt gewoonweg te weinig is voor een goed en betrouwbaar resultaat. Alle partijen (onze technici, Plesk en DirectAdmin) zijn het hier onderling mee eens. Vroeger had men alleen een server met IPv4-adressen, maar tegenwoordig worden alle servers ook aangeleverd met moderne IPv6-adressen (dus naast de IPv4-adressen). Dit zorgt voor iets langere DNS lookups (slechts een paar milliseconden) waardoor de timeout geactiveerd wordt bij (in dit geval) Microsoft. Microsoft zou dit binnen 1 minuut, in theorie, op kunnen lossen, door simpelweg de timeout te verhogen (verdubbelen zou al voldoende zijn). Maar helaas, Microsoft doet hier helemaal niks aan...

De resultaten van de verschillende tests die onze technici samen met Plesk en DirectAdmin hebben uitgevoerd, geven dit duidelijk aan. Van alle emails die vanaf verschillende servers zijn verstuurd, allemaal met zeer snelle DNS lookups, kwam 1/10 daadwerkelijk aan bij een Microsoft emailaccount zonder de melding: Received-SPF: TempError. Maar dan was er wel weer een timeout op een andere controle, namelijk DKIM: dkim=timeout (key query timeout). Dus de enige echte oplossing is dat Microsoft gewoonweg de timeout op haar servers iets verhoogd, dan is het probleem gewoon opgelost. Niet alleen voor ons, maar iedereen met ditzelfde vervelende probleem...

Zoals u hierboven uit op kunt maken zijn wij dus absoluut niet de enige met dit probleem; zoek maar eens op de term "Received-SPF: TempError" in Google en je krijgt een legio aan resultaten (met name op de forums van Microsoft) waar verschillende mensen en diverse (uitéénlopende) partijen dit vermelden en/of aangeven. Ook wordt er herhaaldelijk gevraagd om de timeout iets te verhogen, maar (grof gezegd) dikke pech voor deze grote groep mensen. Microsoft weigert dit te doen. Waarom? De reden hiervoor is ons onbekend. Vermoedelijk om hun eigen Office365 producten te promoten, want als men hiervan gebruik maakt, dan heb je dit probleem (uiteraard) niet. Heel erg vervelend, maar weinig aan te doen. Microsoft doet zelf wat het wilt en dit is altijd al zo geweest. Bij Google, de andere reus in dit segment, is een stuk meer open minded als de mensen bij Microsoft. Hier kun je het probleem gewoon uitleggen en vervolgens wordt er echt naar gekeken. En indien er daadwerkelijk iets niet klopt, dan wordt dit gecorrigeerd; het kan even duren, maar men pakt het hier dus wel echt aan. Dus het is jammer dat Microsoft zo starrig blijft, want het is allemaal echt niet perfect bij Microsoft. Denk bijvoorbeeld aan het fiasco met Windows Vista. Dat was echt een waardeloos product, maar men bleef het wel promoten.

Valt er helemaal niks te doen dan? De enige effectieve oplossing (totdat Microsoft tot inkeer komt en de timeout gewoonweg verhoogd) is om uw emailadres op te laten nemen bij de ontvanger (bij Microsoft emailadressen). Dus deze laten toe te voegen aan het adresboek of lijst met veilige afzenders. Dan weet je zeker dat je email gewoon afgeleverd wordt. Een webshop kan dit bijvoorbeeld op voorhand aangegeven wanneer de bestelling geplaatst is, via een melding in de webbrowser uiteraard. Voor een doorsnee emailaccount is dit natuurlijk een stuk lastiger wanneer je voor het eerst iemand met een dergelijke emailadres (outlook.com, live.com, msn.com, hotmail.com, etc.) een email stuurt.

Vanzelfsprekend blijven wij Microsoft herhaaldelijk op attenderen om de timeouts van haar servers te verhogen. Wellicht kunt u zelf dit ook kenbaar maken op hun forums; een bericht plaatsen aldaar met het verzoek voor een hogere timeout inzake hun (mail)servers is al voldoende. Verwacht er niet veel van, maar wellicht helpt het... Voor de rest kunnen wij heel weinig doen. U kan nog eventueel het hierboven genoemde artikel lezen, wellicht biedt dat al een oplossing. Een andere, maar dat is echt radicaal, is dat niemand meer dergelijke emailadressen zou moeten gebruiken. Maar dat zal nooit gebeuren en daarbij moeten wij eerlijkheidshalve ook bekennen dat wij hier enkele Hotmail en Outlook.com adressen gebruiken; meestal om testen uit te voeren, maar ook voor (discutabele) online formulieren en dergelijke...