Nieuws
Plesk verhoogt wederom haar prijzen, maar...
Geplaatst door Michel [Support] aan 10-11-2020 16:51

Zoals u wellicht nog weet, heeft Plesk een kleine 3 jaar geleden heeft haar verschillende licenties (drastisch) aangepast en daarnaast de prijzen "absurd" verhoogd. Plesk geeft hierbij op dat men in het verleden nooit prijsverhogingen heeft gehanteerd en dat dit "noodzakelijk" zou zijn in verband met de vele nieuwe toevoegingen en verbeterde functies binnen Plesk.

Wij zijn in deze van een (totaal) andere mening, namelijk dat de investeringsmaatschappij (Oakley Capital) achter Plesk (die deze enige tijd hiervoor heeft overgenomen) meer winst wil maken. Hetzelfde ziet men terug bij cPanel (hier verkopen wij geen licenties van). Daar gebeurd exact hetzelfde, namelijk enorme prijsverhogingen. Het zal u dan ook wellicht niet verrassen dat cPanel eveneens is overgenomen door dezelfde investeringsmaatschappij als bij Plesk. Ook heeft dezelfde investeringsmaatschappij SolusVM overgenomen. En u raad het wellicht al; ook hier sterke prijsverhogingen. Hetzelfde geldt eveneens voor WHMCS. Ook deze zijn overgenomen door Oakley Capital en alles wordt in de portefeuille geplaatst onder de naam "WebPros".

Terugkomend op Plesk, daar wij hier leverancier hiervan zijn. Plesk is hier medio 3 jaar geleden zeer "slim" te werk gegaan. Zo is de goedkoopste licentie, de Web Admin Edition (10 domeinen), behoorlijk beperkt geworden, daar deze geen ondersteuning heeft voor o.a. DNSSEC. Iets wat vandaag de dag toch wel zeer aanbevolen wordt. Zie ook de uitleg van de SIDN hier. Dus eigenlijk wordt men verplicht om al te kiezen voor de duurdere Web Pro Edition (30 domeinnamen), wanneer men gebruik wenst te maken van DNSSEC. Het is trouwens wel mogelijk om de Plesk DNSSEC module los aan te schaffen voor de Web Admin Edition, maar dan ben je bijna net zo duur uit als met de Web Pro Edition. Naast het ontbreken van DNSSEC in de Plesk Web Admin Edition, is ook de Plesk Wordpress Toolkit een stuk beperkter. Men doet er alles aan bij Plesk (Oakley Capital / WebPros) om men een duurdere licentie (bijna verplicht) aan te smeren.

Wij hebben destijds aardig wat email communicatie gehad hierover en ons ongenoegen hierover geuit en zo ook op diverse daarvoor bestemde fora. Wij hebben zelfs direct contact gehad met Nils Hueneke (CEO bij Plesk), maar dit was allemaal verspilde energie. Men bleef zich achter het feit schuilen dat de "vernieuwingen" binnen Plesk meer geld kosten en hierdoor de licentie kosten dus omhoog moesten (kort door de bocht). Wij hebben in de maanden erna nog diverse keren getracht om dit aangepast te zien krijgen, maar helaas. Plesk geeft dus niks om haar "valued partners" in deze. Uit coulance hebben wij toen nog enige tijd voor nieuwe en bestaande klanten de oude prijzen geadverteerd, maar op een gegeven moment moesten wij hier ook helaas aan toegeven.

Een maand geleden bereikte ons het nieuws dat Plesk wederom haar prijzen gaat verhogen. Om moedeloos van te worden. Niet alleen had Plesk destijds aangegeven dat de prijzen de eerstkomende jaren niet omhoog zouden gaan, maar dat dergelijke prijs (veranderingen) ook ruim een jaar van te voren aangegeven zou worden. Maar goed, Plesk (of beter gezegd; Oakley Capital / WebPros) bepaald dus overduidelijk wat er gaat gebeuren en wanneer de prijzen (wederom) verhoogd worden. Wij kunnen als hostingprovider hoog en laag springen (en geloof ons; ook hierover zijn talloze emails gestuurd naar alle betrokkenen), maar als men niet wil luisten, dan houd het voor ons uiteraard ook op.

Dan nu het goede nieuws, voor u als klant. Ondanks dat wij een wederom een flinke prijsverhoging doorberekend krijgen van Plesk, gaan wij deze dus niet doorberekenen aan onze bestaande of nieuwe klanten! U zal dus niks van de prijsverhoging merken. Wij zullen de huidige c.q. bestaande Plesk licentie prijzen blijven hanteren. Wij vinden het simpelweg gewoon niet kunnen dat er in minder als 3 jaar weer een prijsverhoging wordt berekend door Plesk en dat wij deze eigenlijk dus ook moeten doorberekenen aan onze klanten. Wij vinden dat de Plesk licenties al duur genoeg zijn en wij gaan dit simpelweg dus niet doorberekenen aan onze klanten. Of u nu een bestaande klant bent of een nieuwe klant bent, wij blijven de huidige Plesk prijzen hanteren. Gaan wij dan op Plesk licenties toeleggen? Dat wel, maar wij vinden het niet verantwoord om na de absurde prijsverhogingen van amper 3 jaar geleden, nu wederom een prijsverhoging door te berekenen aan onze klanten! Zeker in de huidige economie waar Covid-19 een grote invloed op heeft. Hopelijk kunt u deze geste waarderen van onze kant.

Daarnaast is er wel wat vervelender nieuws inzake DirectAdmin licensties. In 2019 heeft DirectAdmin eveneneens haar prijzen te verhogen en eveneens nieuwe licenties op de markt te zetten. Al is dit minder drastisch dan wat wij tegenwoordig gewend zijn van Plesk, heeft dit nu gevolgen voor nieuwe klanten. Wij hebben enkele jaren geleden een groot aantal DirectAdmin licensties ingekocht. Vandaar dat wij de oude prijzen hebben gehanteerd tot op de van vandaag. Helaas beginnen deze licenties op te raken, waardoor wij (ook) bij DirectAdmin de nieuwe licenties moeten inkopen. Bestaande DirectAdmin klanten (met servers) zullen hier geen last van hebben. Nieuwe klanten (= servers) daarentegen krijgen te maken met de nieuwe DirectAdmin prijzen.

De prijsverhoging valt (op jaarbasis) mee en in het niets bij Plesk, maar desalniettemin betreft het dus toch een verhoging. Daarnaast komt er een (veel) goedkopere DirectAdmin licentie, die goed is voor 1 account met 10 onderliggende domeinen. Op de achtergrond zijn wij druk bezig met deze aanpassingen en zullen op korte termijn ook toegepast worden op onze websites. Daarnaast zullen er ook wat nieuwe mogelijkheden c.q. (configuratie)opties mogelijk zijn inzake de VPS-en die aanbieden. Wij zijn dit alles nog verder aan het uitwerken en in de komende dagen (uiterlijk weken) zal dit zichtbaar worden op onze onderliggende websites.


Verder lezen »

[afgerond] Beveiligingsupdates inzake hardware node (reboot noodzakelijk)
Geplaatst door Michel [Support] aan 05-11-2020 09:35

Op één van onze hardware nodes moeten de laatste (urgente) beveiligingsupdates geinstalleerd worden.
Om deze updates te activeren moet de hardware node gereboot worden. Hierdoor zullen enkele servers en onderliggende websites (inclusief email e.d.) tijdelijk onbereikbaar zijn.

Sowieso staat de hardware node al bijna 600 dagen onafgebroken online. Uiteraard een goed inzicht van de stabiliteit van de server.
Een reboot zal weer zorg dragen dat de server wederom een dergelijke lange periode online kan blijven tesamen met de nieuwste (beveiligings)updates.

De downtime zal minimaal zijn. Zodra de hardware node weer online is, dan melden wij dit hier uiteraard.
Excuses voor het mogelijke ongemak in deze.Update 9:45: alle updates zijn uitgevoerd en de hardware node (en onderliggende servers) staan weer online.


Verder lezen »

Naar aanleiding van een klant is onze senior tech een bug tegen gekomen binnen bepaalde versies van Exim (uitsluitend DirectAdmin servers).
Door deze bug is mogelijkerwijs SSH toegang mogelijk tot DirectAdmin servers.

Onze senior tech heeft geconstateerd dat deze bug sowieso zit in Exim versies 4.91 t/m 4.93.
De laatste, dus veilig versie, is: Exim 4.94

Deze (veilige) versie is al een geruime tijd uit, dus wanneer u uw DirectAdmin server periodiek onderhoud, dan zal er weinig aan de hand zijn vanzelfsprekend.

Zijn oudere versies kwetsbaar? Dat is mogelijk, daarover kan geen uitsluitsel gegeven worden. Dus het is raadzaam om, indien u een DirectAdmin server heeft, om deze te updaten naar de nieuwste versie.
Sowieso is het is altijd verstandig om periodiek DirectAdmin te updaten. Dit kan éénvoudig door in te loggen als zijnde admin op uw DirectAdmin interface en vervolgens te klikken op "CustomBuild 2.0".
In het nieuwe venster klikt u eerst op "Update CustomBuild" (rechts bovenaan normaliter) en vervolgens gaat u omlaag op de pagina en klikt u op de knop met de tekst "Update all".
Dan wordt uw volledige DirectAdmin installatie geupdate en alle onderliggen componenten. Hou hier wel rekening bij eventuele downtime van bepaalde componenten die geupdate dienen te worden.

Wanneer u alleen Exim wenst te updaten. Dat kan ook (al heeft de voorkeur altijd alles te updaten uiteraard), via de volgende commando's in een SSH verbinding:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build update
./build exim

Indien u wilt controleren welke versie van Exim uw DirectAdmin server draait, dan kunt u inloggen via SSH (met de gegevens die u bij oplevering van uw server heeft gekregen) en het volgende commando ingeven: exim --version | head -1

U krijgt dan de versie informatie te zien van Exim, bijvoorbeeld:

[root@ns1.voorbeeldserver.nl /]# exim --version | head -1
2020-09-23 17:46:18 cwd=/ 2 args: exim --version
Exim version 4.94 #2 built 30-Jun-2020 22:46:51

In het bovenstaande voorbeeld gaat het dus om een veilig versie van Exim, namelijk 4.94.

De bug is sowieso aanwezig in versies 4.91 t/m 4.93. Onze senior tech kan niet bevestigen of deze bug ook aanwezig is in (veel) oudere versies van Exim.
Sowieso is het altijd raadzaam, zoals hierboven aangegeven, om uw DirectAdmin goed te onderhouden. Op die manier bent u altijd verzekerd van een veilige serveromgeving.

Tot slot; het spreekt voor zich dat wij ons (shared) hosting omgevingen nalopen en deze (indien nodig) updaten, waar nodig. Hierdoor kan er downtime optreden inzake websites en/of email.


Update/toevoeging: nogmaals; als u op een Plesk omgeving draait, dan is het bovenstaande niet van toepassing en u hoeft dan hierover ook geen support tickets aan te maken! Bvd.


Verder lezen »