Nieuws
Verhoging van Plesk prijzen in 2022 treft Plesk server eigenaren.
Geplaatst door Michel [Support] aan 28-10-2021 11:38

Afgelopen maand kregen wij een nieuwsbericht van Plesk dat Plesk zelf (wederom) haar prijzen gaat verhogen inzake de Plesk licenties (en onderliggende Plesk extensies).

Ook vorig jaar heeft Plesk een prijsverhoging doorgevoerd inzake de verschillende Plesk licenties, echter hebben wij toen ervoor gekozen om deze verhoging niet door te voeren uit coulance (daar wij ons niet kunnen vinden met het feit dat Plesk inmiddels herhaaldelijk haar prijzen verhoogt). Zie ook ons nieuwsbericht van 10 november 2020 hier. Sterker nog; sinds de invoering van Plesk inzake haar nieuwe licentie modellen (medio 2017) hebben wij geen enkele prijsverhoging doorgevoerd inzake de Plesk licenties en/of extensies

Helaas zijn wij ditmaal, met de nieuwe doorgevoerde prijsverhogingen van Plesk, wel genoodzaakt om onze (zeer) scherpe Plesk prijzen te verhogen. De prijsverhoging van Plesk heeft betrekking op alle producten van Plesk, dus niet alleen de Plesk licenties, maar ook aangschafte Plesk extensies (al zal dit laatste minimaal zijn bij onze klanten). De prijsverhoging die wij nu gaan doorvoeren is absoluut noodzakelijk, daar wij de afgelopen jaren de Plesk licenties reeds onder de minimum adviesprijs van Plesk hebben verkocht. Dit desondanks meerdere prijsverhogingen vanuit Plesk (medio 2017).

Wat betekend dit? Iedere klant (*) met een Virtual Private Server (VPS) en/of een Dedicated Private Server (DPS) die draait met de Plesk interface zal dus te maken krijgen met de prijsverhoging. Hetzelfde geldt dus eveneens voor aangschafte Plesk extensies. De verhoging die Plesk dus doorvoert (en wij nu helaas ook moeten gaan doorberekenen) geldt dus in feite voor alle producten die bij Plesk zijn aangschaft, dus zo ook Joomla Toolkit, ImunifyAV+ en overige Plesk extensies. Dus iedere klant met een VPS en/of DPS op basis van Plesk zal met deze noodzakelijk verhoging te maken krijgen. En helaas zijn wij dus echt genoodzaakt om ditmaal deze prijsverhoging ook door te voeren naar onze Plesk klanten.

(*) zoals aangegeven geldt de verhoging van Plesk uitsluitend voor klanten met een eigen server (VPS/DPS). De prijsverhoging geldt dus niet voor (shared) hosting klanten en klanten met een Plesk reseller pakket. Deze prijzen zullen gewoon gelijk blijven.

De prijsverhoging inzake Plesk producten zal liggen tussen de 5 en 15 procent. De exacte verhoging zal afhankelijk zijn van het type Plesk licentie en de afgenomen Plesk extensies. De uiteindelijk verhoging zal een paar Euro per kwartaal of per jaar inhouden. Uiteraard zullen wij, zoals u altijd gewend bent van ons, de prijzen inzake de verschillende Plesk producten zo scherp mogelijk houden. Het is ronduit vervelend dat Plesk nu reeds meerdere malen (sinds de invoering van de nieuwe Plesk licentie modellen in 2017) nu al diverse keren de prijzen heeft verhoogd. Voor ons is dit de eerste keer, sinds de invoering van de nieuwe Plesk licenties, dat wij genoodzaakt zijn om deze verhoging ook door te voeren. Wij hebben dus sinds 2017 geen enkele prijsverhoging doorgevoerd inzake de Plesk licenties en/of Plesk extensies.

Ook ditmaal, net als bij de vorige prijsverhogingen van Plesk, hebben wij meedere keren ons ongenoegen kenbaar gemaakt bij de verantwoordelijke personen achter Plesk. Dit hebben wij op diverse manieren gedaan, maar helaas haalt dit bar weinig uit. Ook hebben wij verzocht om enige coulance te betrachten voor bestaande Plesk producten (licenties en extensies), maar ook hier kregen wij gewoonweg nul op rekest. Waar men vroeger bij Plesk nog mee dacht met klanten vanaf het eerste uur (inmiddels bijna 20 jaar partner bij Plesk) is dat vandaag de dag heel erg ver te zoeken. Wij hadden het zeer gewaardeerd wanneer Plesk water bij de wijn had gedaan en de actieve Plesk licenties tegen het oude tarief zou aanhouden. Maar dit wordt dus door Plesk, helaas, niet opgevolgd.

Ter informatie; Plesk is begin 2017 overgenomen door een investeringsmaatsschappij met de naam "Oakley Capital" en sindsdien is Plesk een andere koers gaan varen. Dit komt waarschijnlijk door de druk van de investeringsmaatsschappij die vanzelfsprekend de maximale verdiensten wil behalen uit hun "investeringen" en het geinvesteerde geld (dubbel en dwars) wil terug verdienen.Zo heeft men vrijwel direct de nieuwe Plesk licentie modellen aangekondig halverwege 2017. Deze nieuwe licentie modellen waren niet alleen duurden, maar hierdoor verdwijnde ook de zeer populaire "100 domeinen"-licentie. Het meerendeel van onze klanten had deze licentie, daar deze goedkoper was als de zogenaamde "unlimited"-versie (tegenwoordig dus de "Web Host Edition"-licentie). Maar goed; de "hand" van Oakley Capital is duidelijk te zien (en te merken).

Zo heeft Oakley Capital niet alleen Plesk in haar greep, maar ook cPanel (ook een interface voor servers, zoals Plesk), WHMCS, SolusVM, XOVI, NIXStats en Koality. Deze zijn allemaal geplaatst in een portfolio van Oakley Capital met de naam "Webpros". Het zal u dan ook niet verbazen dat de (eerder) genoemde producten, merken en diensten eveneens allemaal een prijsverhoging hebben gekregen. Zo zijn de prijzen van WHMCS ronduit absurd geworden, maar ook de cPanel gemeenschap is hard getroffen door extreme prijsverhogingen. Op het internet (fora, social media e.d.) wordt overal geklaagd over deze prijsverhogingen, maar resultaten blijven uit. Mede doordat er weinig betrouwbare alternatieven zijn. Uiteraard is er DirectAdmin (die ook haar prijzen, voor de eerste keer, heeft verhoogd) als goed alternatief. Echter bestaat er geen migratie pad van (bijvoorbeeld) Plesk naar DirectAdmin. Uiteraard is er door Plesk ontwikkelaars wel een methode uitgewerkt voor de omgekeerde route (van DirectAdmin naar Plesk).

Plesk zelf blijft bij hoog en laag beweren dat de prijsverhogingen absoluut noodzakelijk zijn om hun product en bijbehorende diensten goed te kunnen blijven leveren en verder te ontwikkelen. Onze persoonlijke mening? Ronduit onzin natuurlijk. De enige "ontwikkelingen" die het afgelopen jaar zijn toegevoegd binnen Plesk zijn een paar uitbreidingen inzake de Plesk Wordpress Toolkit en zeer vervelende aanpassingen inzake de Plesk interface (voor ons, dus niet voor de eindgebruiker). Maar goed, het onderstaande heeft Plesk op haar website gezet om haar prijsverhoging te kunnen rechtvaardigen:

Why are you increasing your prices?
We are adjusting our prices to ensure that we can continue to invest heavily in product development and grow our partner ecosystem. Furthermore, we are planning to launch even more new solutions to support our journey in becoming the leader in server, web infrastructure, and WordPress automation solutions.

En verderop in hun niewsbrief aan partners:
We heavily invest in research and gathering feedback from you and your customers to help us grow and improve based on your specific needs. There is nothing more important to us than your continued success with Plesk. Due to the last 12 months of expansion and our ambitious product roadmap over the coming months and years, the raised value of Plesk licenses will also be mirrored in the new pricing for 2022. Alongside this change, you and your customers will have access to more and optimized services, bold new extensions, and core updates to boost your experience and business.

Saillant detail is, is dat ons team al diverse keren zeer goede en innovatieve oplossingen / ideeën heeft aangedragen bij Plesk, welke daadwerkelijk een verbetering zou zijn inzake het gebruik en performance van Plesk. Niet alleen voor server beheerders, maar ook voor eindgebruikers. Maar tot op heden heeft men bij Plesk hier totaal niks mee gedaan, behalve het feit dat men aangeeft dat het een "excellent idea" zou zijn. Jammer. Wat men wel toevoegd en/of aanpast zijn (wederom naar onze mening) nietszeggende futiliteiten. Hier heeft bijna niemand wat aan.

Afijn, terugkomend op de prijsverhogingen van Plesk en die wij ditmaal ook genoodzaakt zijn om door te voeren. De nieuwe prijzen (in ieder geval inzake de verschillende Plesk licenties) zijn inmiddels doorgevoerd op onze websites en bestelsystemen. Voor bestaande klanten met een Plesk server (VPS/DPS) gaan wij toch enige coulance betrachten (ondanks dat dit voor ons aardig wat extra kosten met zich mee gaat brengen). Klanten die voor 1 januari 2022 hun server (en bijbehorende Plesk licentie) verlengd krijgen, blijven de oude Plesk licentie prijs betalen tot de nieuwe c.q. daaropvolgende verlenging. Dus is of wordt uw server (bijvoorbeeld) november of december verlengd, dan blijft u de aankomende periode het oude Plesk licentie tarief betalen bij ons. Wanneer deze periode dan afgelopen is, dan krijgt u wel te maken met het nieuwe licentie tarief.

Dus resumé;

  • wordt uw Plesk server voor 1 januari 2022 verlengd, dan blijft u de oude prijs betalen inzake uw Plesk licentie (tot de daaropvolgende verlenging)
  • de nieuwe prijzen (voor de Plesk licenties) zijn reeds doorgevoerd op onze websites en bestelsystemen (dus deze prijzen zijn actueel)
  • de prijsverhogingen van Plesk treft alleen klanten met een eigen server (dus VPS of DPS) op bais van een Plesk licentie
  • de prijsverhogingen zijn NIET van toepassing klanten met Plesk hostingpakket of resellers met een Plesk reseller pakket

Wij snappen dat dit mogelijkerwijs voor u vervelend is, dat vinden wij oprecht zelf ook. Zeker gezien het feit dat het lijkt alsof alle prijzen van alle producten wereldwijd stijgen; internet/televisie abonnementen, brandstofprijzen, boodschappen en ga zo maar door. En wat te denken van de absurde energieprijzen momenteel? Met meer dan 1000 actieve servers, kan u zich voorstellen hoeveel stroom dit verbruikt en wat dit voor extreme kosten met zich meebrengt met de actuele energieprijzen. En ondertussen moeten wij wel goedkope hosting blijven aanbieden met dezelfde kwaliteit en service zoals altijd, maar goed. Dat is een ander euvel. Wij gaan voorlopig geen prijzen verhogen inzake webhosting pakketten en/of reseller pakketten. De huidige prijsverhoging(en) treft alleen klanten met een eigen Plesk server (al dan niet met aangeschafte Plesk extensies).

Mogelijke adviezen kom kosten te drukken? Wanneer u voor uw server (VPS/DPS) per kwartaal betaald, dan kan u kiezen om deze per jaar te betalen. U krijgt namelijk bij betaling per jaar 10% korting over het gehele bedrag. Een andere oplossing is om een "kleinere" Plesk licentie te nemen. Wanneer u een Plesk "Web Host Edition"-licentie heeft en u heeft minder dan 30 hostingaccounts op uw server staan, dan zou u kunnen downgraden naar een Plesk "Web Pro Edition"-licentie.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit nieuwsbericht, dan vernemen wij dit graag. U kan ons altijd een email sturen of een support ticket aanmaken op Helpburo inzake het bovenstaande.

PS: de laatste maanden van het jaar is het bij ons altijd erg druk inzake migraties, nieuwe bestellingen en ingeplande werkzaamheden. Dus het kan ietswat langer duren alvorens u van ons een antwoord krijgt, dan wat u normaal gewend bent van ons. Excuses hiervoor en dank voor uw begrip in deze.


Reacties (0)